In de auto betrap ik mezelf er vaak op dat ik verkeersborden van een verre afstand niet kan lezen. Ik geef het liever niet toe, maar mijn ogen zijn in de afgelopen jaren echt wel slechter geworden.
En met mij veel anderen; uit onderzoek is namelijk gebleken dat in 2050 de helft van de wereldbevolking een bril nodig heeft!

Meeste brillendragers in Azië
Tijdens mijn reizen in Azië viel het me al op een groot deel van de bevolking een bril draagt. China, Japan, Singapore.. Ik heb nog nooit zoveel brillendragers bij elkaar gezien. Gek is het echter niet. We hebben het over landen waar technologie bovenaan staat en waardoor men dus steeds meer gebruik maakt van elektronische apparaten. Steeds jonger komen kinderen in aanmerking met telefoons en tablets. Een goede toekomst is heel erg belangrijk in deze landen en daarom schiet buitenspelen er soms bij in.

Toch zien we dit niet alleen in Azië. Ook in Nederland is er een verschuiving opgetreden. Kinderen spelen steeds minder buiten en je vindt ze steeds vaker achter de computer of tv, op de tablet of al gamende op de Playstation. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kinderen tegenwoordig meer dan twee uur per dag achter een scherm zitten. Ze zitten vaak met hun neus tegen het scherm aangedrukt waardoor de kans op bijziendheid vergroot is.

Zijn wij op kantoor dan veel beter bezig?
Het antwoord is nee. Wij komen dan misschien wel uit de “buitenspeelgeneratie”, maar vanaf het moment dat wij op kantoor belandden, zitten wij ook achter een beeldscherm. En heel wat langer dan die twee uurtjes! Daar komt bij dat social media in onze generatie hét communicatiemiddel aan het worden is, dus buiten de kantooruren zitten we thuis ook nog op onze telefoons en tablets. Reken maar uit wat dat met je ogen doet!

Computer Vision Syndroom 
Indien je last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid, wazig zicht en branderige of droge ogen, kan het zijn dat je te maken hebt met het Computer Vision Syndroom (CVS). Het zijn de eerste klachten die kunnen optreden als je te lang en te gespannen achter je beeldscherm werkt. De oogklachten ontstaan voornamelijk doordat je ogen vermoeid zijn geraakt door het werken achter het beeldscherm. De hoofdpijn ontstaat door een verkeerde werkhouding waardoor er spanning is opgebouwd in de nekspieren.

Is er dan niets dat we er aan kunnen doen?
Er zijn mensen die wel scherp blijven zien en geen achteruitgang ervaren ondanks dat ze veel achter een beeldscherm zitten. Maar wat doen zij dan anders dan ons? Wellicht houden zij rekening met de feiten dat als we achter een scherm zitten, we al gauw beginnen te turen en te staren, lang naar hetzelfde blijven kijken en dezelfde afstand aanhouden. Onze ogen worden hier niet blij van; zij houden namelijk van beweging en afwisseling in afstanden. We belasten onze ogen dus enorm!

Belangrijk is dat we onze ogen daarom regelmatig even rust gunnen. Rek je uit, beweeg je nek, knipper je ogen en kijk in de verte. Een bekende regel hierbij is de 20-20-20 regel. Kijk om de 20 minuten, 20 seconden in de verte op een afstand van 20 feet (circa zes meter). Zorg er daarnaast ook voor dat je 50-70 centimeter van je beeldscherm af zit en dat je werkomgeving goed verlicht is. Je kunt er hierbij ook nog voor kiezen om de sterkte van je beeldschermlicht aan te passen op de lichtsterkte in je werkomgeving.

Beeldschermbril
Indien je nog een stapje verder wilt gaan, kun je een beeldschermbril overwegen. Een beeldschermbril is een bril waarbij de leesafstand is afgestemd op de plaats (en dus de afstand) van het beeldscherm. Normaal gesproken wordt een leesbril gebruikt voor afstanden van 30 tot 50 cm, een beeldschermbril voor afstanden tussen de 50 en 70 cm en de bril voor veraf voor afstanden groter dan 70 cm. Een beeldschermbril zou dus voor jou de uitkomst kunnen bieden als de afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm 50-70 cm is.

Een groot voordeel van een beeldschermbril is dat je minder snel last van hoofdpijn en nekpijn krijgt; het draagt immers bij aan een natuurlijke werkhouding. Daarnaast zie je gewoon scherp en hoef je minder te turen en te staren naar je beeldscherm. Er zijn ook beeldschermbrillen te verkrijgen met een speciale coating, Blue Light genoemd. Deze coating zorgt ervoor dat het blauwe licht geneutraliseerd wordt; dit zorgt ervoor dat je ogen minder snel tranen en veel meer rust krijgen.

Mochten je klachten echter aanhouden, dan is het natuurlijk altijd verstandig om een oogarts te bezoeken!

Liefs,
Denise