The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!
The concrete jungle: New York!

“New York, concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you”

Alicia Keys zong het al en wij kunnen het alleen maar beamen.. New York is een inspirerende stad!

We kennen New York allemaal van de gele taxi’s, het mooie Central Park en Time Square. Maar er is zooooveel meer! Ik neem je in deze blog mee naar New York en dan specifiek Manhattan (mijn favo stukje van NY 😉 )

De wijken van Manhattan
Manhattan is simpelweg op te delen in zes wijken. De meest centrale wijk is de wijk waar Central Park, Time Square en Union Square gevestigd zijn. Vanaf dit middelpunt wijken we makkelijk uit naar Upper East Side, Upper West Side en Harlem, SoHo en het Meatpacking District, Wall Street en Lower East Side en Williamsburg.

Central
Central Park is hét park van New York en moet gewoon bezocht worden als je in New York bent. Als health freak kwam ik natuurlijk aan op mijn Nikies om hier net als alle fantatiekelingen te gaan hardlopen. Persoonlijk vind ik hardlopen echt niet leuk, maar de hele sfeer er om heen zorgde er voor dat ik hier vaker dan eens wilde hardlopen! 😉
Gelukkig zijn er ook andere activiteiten te doen; zo kun je bij Loeb Boathouse ook een bootje huren en zijn er fietsen te huur bij Central Park Bicycle Rental.
Alle bekende toeristische trekpleisters van New York zijn in Central gevestigd. Je vindt hier onder meer het Empire State Building, Museum of Modern Art, St. Patrick’s Cathedral, Time Square, Broadway, Fifth Avenue, de Trump Tower, Rockefeller Center, Radio City Music Hall, Bryant Park, Grand Central Terminal en Flatiron Building.

Upper East Side
De Upper East Side is de meest chique wijk in New York. De Gossip Girl verslaafden onder ons (yep, including me) zullen hier heel veel uit de serie herkennen, omdat het grootste gedeelte van de serie zich in deze wijk afspeelt. De buurt waar alle miljonairs wonen, de meest exclusieve club en scholen gevestigd zijn wordt de Gold Coast genoemd. Opvallend is dat er heel veel donaties voor politieke campagnes uit deze buurt komen.
In de Upper East Side vind je verder veel musea, waaronder het Guggenheim Museum, Frick Collection, Neue Gallerie, The Jewish Museum en het Metropolitan Museum of Art. Hou je van musea? Dan is de Museum Mile dé route voor jou; deze route neemt je mee langs de grootste musea en zo kun je alles in een dag bezoeken.

Dé plek voor bruidsparen is hier trouwens ook gevestigd. Dagelijks komen bruidsparen naar de Bethesda Fountain om foto’s te maken. Toegegeven, het is een super romantische plek!

Heb je genoeg gewandeld en wil je best iets zien, maar niet meer te voet? Dan is een hop on hop off bus echt aan te raden! Deze bus rijdt door deze wijk en verteld je precies wie waar woont en welke gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Interesting! 😉

Iets wat je ook echt niet mag missen is de ATM van Sprinkles Cupcake. Uit deze ATM komt geen geld, maar cupcakes! Deze cupcakes worden gemaakt in de winkel en kunnen 24-uur per dag uit de ATM gehaald worden.

Upper West Side en Harlem
Grenzend aan de Upper East Side vinden we de Upper West Side en Harlem. Vroeger stonden er in de Upper West Side vooral boerderijtjes; de wijk werd pas in 1880 aangelegd. Het eerste gebouw hier was The Dakota. Dit is ook het appartementencomplex waar John Lennon met zijn vrouw Yoko Ono woonde. The Dakota is een toeristische trekpleister geworden, omdat John Lennon onderweg naar huis op straat werd doodgeschoten. Fans herdenken John Lennon bij zijn gedenkplek “Imagine” in Strawberry Fields. Zijn vrouw Yoko Ono woont trouwens nog steeds in het appartementencomplex.
Tegenwoordig wordt de Upper West Side vooral als culturele wijk gezien. Eén van de belangrijkste universiteiten, Columbia University, is hier gevestigd.
Een van de mooiste dingen in de Upper West Side vond ik Riverside Park. Dit park ligt aan de Hudson River en geeft een heel gaaf uitzicht over de skyline van New York. Het is ook het perfecte plek om te gaan hardlopen of om yoga te beoefenen.

Harlem is de Afro-Amerikaanse wijk en een must go in deze wijk is het Apollo Theater. In dit Theater wordt voornamelijk blues, soul en jazz gedraaid en heel veel sterren zijn hier hun carrière begonnen. Om er een paar te noemen: Alicia Keys, Bill Cosby, Jimi Hendrix, Diana Ross, Aretha Franklin, Ray Charles, Michael Jackson, Otis Redding, Mariah Carey, James Brown, Jimi Hendrix, Marvin Gaye en Stevie Wonder.

SoHo, Greenwich Village en Meatpacking District
Deze drie verschillende wijken hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie veranderd zijn in hippe buurten. Voorheen waren het meer industriële buurten en was SoHo zelfs een rosse buurt, nu vind je er trendy restaurants, luxe modeboetieks en diverse art galleries.
Een van de buurten die steeds populairder wordt is Greenwich Village. Deze buurt wordt ook wel West Village genoemd en is gesticht door Nederlanders. Er heerst een Europese sfeer hier en doordat het er zo schattig uitziet, is de buurt ook vaak gebruikt als filmdecor.

In het Meatpacking District vinden we de The High Line. Dit is een park die in 2009 geopend is en bevindt zich op een oude spoorlijn 10 meter boven de grond. Super fijne plek om even bij te komen of om de drukke stad te ontvluchten.

Voor de Sex and the City kijkers onder ons; 66 Perry Street was de woning van Carrie Bradshaw in de serie. Na die serie is deze straat trouwens heel populair geworden.

Natuurlijk kan er in een hippe wijk geen plek voor foodies ontbreken. In de oude fabriekshal van Oreo zit nu de Chelsea Market gevestigd. Hier kun je unieke winkeltjes vinden, maar vooral heel veel toffe restaurantjes die de meest uiteenlopende gerechten serveren. Leuk om naar toe te gaan in het weekend!

Wall Street en Lower East Side
Het financiële hart van New York is natuurlijk te vinden in Wall Street. 35% van het totale inkomen van New York wordt gegenereerd in Wall Street. Als we in 1956 1000 dollar hadden geïnvesteerd met Warren Buffet, zouden we nu beschikken over meer dan 300 miljoen dollar!
Als je Wall Street wilt verkennen, ga hier dan doordeweeks naartoe.

Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden was voor mij het 9/11 Memorial monument en het bijbehorende museum. Je ziet twee “black holes” waar voorheen twee grote wolkenkrabbers stonden. Het museum zelf geeft een goed beeld van die zwarte dag. De laatste smsjes zijn te lezen, de laatste telefoongesprekken te horen tussen de reizigers en de familieleden.. Als frequent reiziger raakte mij dit heel erg en ik kwam dan ook met een heel vreemd gevoel uit het museum. Toch is het één van de dingen die je gewoon gezien moet hebben.

Om weer iets vrolijker te worden, kun je de oversteek maken met de Staten Island Ferry om naar het Vrijheidsbeeld te gaan. Ook is het leuk om naar de Brooklyn Bridge te gaan. Bij beide activiteiten is een mooi uitzicht op de skyline gegarandeerd!

Via deze wijken loop je ook makkelijk Chinatown in. Vroeger was dit een buurt waar vooral criminelen woonden. Tegenwoordig wonen hier veel jonge mensen en is het veranderd in een leuke buurt met veel restaurantjes.

Williamsburg
Williamsburg is dé wijk voor hipsters en creatievelingen/kunstenaars. Het is een super leuke en relaxte wijk. Je vindt de vele verschillende culturen terug in de winkeltjes en restaurantjes en de creatievelingen/kunstenaars zorgen er voor dat de wijk een levendige uitstraling krijgt. Street art ten top!
Eén van de vreemdste musea vind je ook in deze wijk; City Reliquary Museum heeft de meest gekke dingen tentoongesteld die allen te maken hebben met de geschiedenis van New York.
Voor de Hollandse kaaskoppen onder ons; Bedford Cheese Shop is in Williamsburg gevestigd en verkoopt kazen van over de wereld. Wil je het nog Nederlandser maken en ben je benieuwd hoe het Hollandse leven er vroeger in New York uit zag? Breng dan een bezoekje aan het Pieter Claesen Wyckhoff House in Brooklyn.

Wat hier heel tof is om in Williamsburg te doen tijdens het weekend, is een bezoek brengen aan de markt Smorgasburg. Dit is de place to be voor foodies; er staan hier ongeveer 50 kraampjes die de meest heerlijke gerechten voor je op tafel weten te toveren. Zorg dat je van te voren niet of heel licht ontbijt! 😉


Zelf ben ik nu één keer naar New York geweest, maar nu ik weer begonnen ben met het kijken van Gossip Girl, MOET ik gewoon weer een keer terug naar New York. Het zal dus vast niet bij deze ene keer blijven.  😉
Ben jij al eens in New York geweest? Zo ja, wat raakte jou het meest?

Liefs,
Denise