“Put “Eat chocolate” at the top of your to do list for today and for sure you’ll get one thing done..”

Jammer dat de chocoladerepen (en dan hebben we het nog niet eens over bonbons) niet zo heel erg goed zijn voor ons. Is er een gezonder alternatief? Jazeker, de guilty pleasure chocoladeplak! Deze chocoladeplak maak je zelf en het is dus aan jou hoe (on)gezond je ‘m maakt.

Bereidingstijd
* ± 10 minuten

Wat heb je nodig voor 1 chocoladeplak?
* 3 el kokosolie
* 2 el rauwe cacaopoeder
* 1,5 tl honing
* 1 el gepofte quinoa
* 1 el rozijnen
* 1 el gojibessen
* 1 el pompoenzaden
* 1 tl vanille extract

Wat gaan we doen?
Smelt de kokosolie in een pan en voeg de rauwe cacaopoeder en honing toe. Meng tot je een egaal mengsel hebt. Voeg dan de overige ingrediënten toe en meng alles goed met elkaar.
Doe een stuk bakpapier of folie in je bak(vorm), voeg het chocolademengsel toe (groot genoeg zodat je een chocoladeplak van circa 1 cm krijgt) en plaats de bak(vorm) in de koelkast tot de chocoladeplak hard is geworden.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Rauwe cacao bevat veel magnesium; dit is erg belangrijk voor het functioneren van ons zenuwstelsel. Naast magnesium bevat het ook de mineralen ijzer, chromium, mangaan, zink en koper. Er wordt gezegd dat rauwe cacao de hoogste concentratie van antioxidanten heeft van alle voedingsmiddelen.
  • Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking en werkt daarom erg goed bij keelpijn, bacteriële darminfecties, maagzweren en wondjes. Honing is een veel gezonder alternatief dan suiker, omdat het onze bloedsuikerspiegel in balans houdt. Voor sporters is honing ideaal; het uithoudingsvermogen wordt vergroot en de herstelperiode verkort; dit komt omdat de glycogeenvoorraden in onze spieren stabiel blijven waardoor je uithoudingsvermogen vergroot wordt. Daarnaast bevat honing erg veel antioxidanten die ons beschermen en gezien honing ook een probiotica is, heeft het een positief effect op onze stoelgang en spijsvertering.
  • Quinoa bevat veel vezels, vitamine B en mineralen (koper, magnesium, kalium en ijzer). Daarnaast bevat het ook veel eiwitten. In totaal bestaan er 22 aminozuren (bouwstenen van eiwit waarvan je lichaam er 13 zelf kan maken. De andere negen aminozuren moeten wij uit onze voeding halen; deze worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. Quinoa is een van de weinige voedingsmiddelen die alle negen essentiële aminozuren bevat. Dit maakt quinoa een kwalitatief goede eiwitbron.
  • Rozijnen bevatten vitamine B en diverse mineralen zoals kalium, koper, mangaan, ijzer, fosfor en borium. Borium is handig voor als we ouder worden; het verstevigd namelijk onze botten. Rozijnen helpen ook bij de opname van voedingsstoffen, stimuleren ons spijsverteringssysteem en remmen ook de groei van diverse mondbacteriën af. Doordat rozijnen ook anthocyaninen (een van de sterkst werkende antioxidanten in groente en fruit) bevatten hebben ze ook een ontstekingsremmende en antiallergische werking.
  • Gojibessen bevatten veel krachtige antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen en het verouderingsproces vertraagd. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine A wat een positief effect heeft op onze ogen, huid en immuunsysteem. Naast vitamine A bevatten ze ook vitamine B, C, mineralen, betacaroteen en essentiële aminozuren (essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken).

 Enjoy!

Liefs,
Denise