Op warme zomerdagen heb ik nooit zoveel honger en daarom geef ik de voorkeur aan een lichte maaltijd. Iets wat ik iedere dag wel kan eten is mijn favo saoto soep!

Maak een grote pan soep zodat je de volgende dag ook nog iets hebt; op dag twee is de soep net iets voller van smaak.

Bereidingstijd
* 60 minuten

Wat heb je nodig voor drie porties?
* 2 liter water
* 1 groentebouillonblokje
* 2 kippenbouillonblokjes
* 2 (biologische) kipfilets
* 1 handje vermicelli
* 3 teentjes knoflook
* 1 ui
* 2 laurierblaadjes
* 1 tl laos
* 1 tl gemberpoeder
* 1 el ketjap manis
* Snuf zwarte peper en Keltisch zeezout naar smaak
* Basmatirijst voor drie personen
* Ter garnering: verse peterselie, Lays sticks (naturel chips) of gebakken uitjes
* 3 gekookte eieren
* 1 bakje taugé
* Optioneel: sambal

Wat gaan we doen?
Kook het water in de waterkoker en snijd ondertussen de ui en pers de knoflookteentjes.
Doe het gekookte water samen met de bouillonblokjes, kipfilets, vermicelli, knoflookteentjes, ui, laurierblaadjes, laos, gember en ketjap in een soeppan. Voeg de zwarte peper en het Keltische zeezout naar smaak toe. Breng de soep aan de kook.
Zodra de soep kookt, kan het vuur lager gezet worden en laat je de soep een uur lang op laag vuur koken.
Ondertussen bereid je de basmatirijst zoals aangegeven op de verpakking.
Na een uur zijn de kipfilets klaar en kunnen deze geplukt worden; met twee vorken “pluk” je ze in kleine reepjes en voeg je de geplukte kip weer aan de soep toe.
Vul de kommen met rijst en voeg de soep toe. Garneer de soep met verse peterselie, Lays sticks of gebakken uitjes, het ei en taugé. Voor een pittige variant voeg je sambal toe.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..
Naast het feit dat het gerecht licht verteerbaar is bevat de saoto soep ook ingredienten die goede eigenschappen hebben en bijdragen aan onze gezondheid. Hieronder worden deze ingredienten benoemd.

 • Kipfilet (biologisch) bevat veel mineralen (fosfor, koper, ijzer, zink en seleen) en is rijk aan de vitamine B ‘s (B1, B2, B6, B12). Kipfilet bevat van nature veel eiwit en bevat ongeveer 25% minder onverzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Omdat kipfilet erg mager vlees is, bevat het in verhouding weinig calorieën.
 • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
 • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
 • Laurierblaadjes worden voor de smaak in soepen gebruikt, het eten van de bladeren wordt niet aangeraden omdat ze heel taai zijn. In de volksgeneeskunde wordt laurier vaak ingezet bij diverse ziekten. Het heeft vooral een gunstige werking op darmproblemen en diabetes.
 • Laos is familie van de gember en heeft daardoor soortgelijke eigenschappen. Laos wordt vaak in Indonesische gerechten als smaakmaker gebruikt en bevat ijzer, sodium en de vitamines A en C. Laos heeft een positief effect op onder meer buikpijn, indigestie, huidziekten, infecties, ademhalingsproblemen en pijnlijke gewrichten.
 • Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en is zeer geschikt bij verkoudheden en de griep. Daarnaast stimuleert het onze spijsvertering, helpt het tegen maagproblemen en misselijkheid.
 • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
 • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.
 • Rijst is een bron van meervoudige koolhydraten en bevat naast eiwitten ook mineralen (kalium, fosfor) en is het een vitamine B bron. Basmatirijst is een zeer smaakvolle en aromatische rijstsoort en daarom is voor deze rijst gekozen. Uiteraard spreekt het voor zich dat de Basmati zilvervliesrijst gezonder is dan de witte variant.
 • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).
 • Taugé is een rijke bron van aminozuren en de vitamines A, B, C, D, E en K. Daarnaast bevat het veel mineralen (zink, magnesium, calcium, kalium, fosfor en ijzer) en vezels. Deze vezels kunnen helpen constipatie tegen te gaan. De fyto-oestrogenen in taugé kunnen de symptomen van de menopauze helpen verlichten en gaan huidveroudering tegen. Het mooie van taugé is dat het zijn nutritionele eigenschappen behoudt tot het wordt geconsumeerd.
 • Eieren zijn natuurlijk goede eiwitbronnen, bevatten Omega-3-vetzuren en de nodige vitamines en mineralen (A, B12, D, zink, selenium en ijzer). Door de luteïne in het eigeel is het dé antioxidant voor onze ogen en door de choline hebben eieren een gunstige werking op de verlaging van de vetten in ons bloed. Daarnaast verbetert de darmperistaltiek (darmbeweging) wat gunstig is voor mensen met trage darmen.

Enjoy!

Liefs,
Denise