In de wereld zijn er maar een paar dieren waar ik écht fan van ben. Eén daarvan is de uberschattige alpaca!

Een paar jaar zag ik ze voor het eerst..wat een cuties! Het liefst nam ik er toen al eentje mee naar huis, maar omdat het echte kuddedieren zijn en ze dus echt niet alleen weg willen gaan, was dit geen optie. De alpaca’s verdwenen weer even uit mijn hoofd..

Tot een vriendin me vertelde dat ze een alpaca aan haar vader wilde geven maar ze deze dieren nogal duur vond. Ik vertelde haar dat je ook met alpaca’s kan wandelen en dat dit misschien een betere optie was. Ik ging voor haar op onderzoek uit en kwam al gauw bij AlpacaOord terecht. Een uur tot anderhalf uur met alpaca’s wandelen in een bos en daarna mag je nog met ze “spelen”.
Dit klonk fantastisch, dit wilde ik ook!

En zo geschiedde. Samen met twee vriendinnen liep ik een paar weken later met een alpaca..

Het verhaal van AlpacaOord
AlpacaOord is de alpacafarm van Yvonne en Peter Hamstra. Samen met hun twee zoons fokken zij kwalitatief goede en betaalbare alpaca’s. Zoals ze zelf zeggen houden zij zich voornamelijk bezig met het uitdragen van liefde voor het dier en het ondersteunen van andere (toekomstige) alpacahouders op het gebied van handling en training.

Na de eerste kennismaking met alpaca’s door de serie McLeod’s Daughters is het snel gegaan met de wens om alpaca’s te gaan fokken. In 2008 kochten Yvonne en Peter hun eerste alpaca’s en sindsdien is de kudde gestaag gegroeid. Inmiddels lopen er al 15 alpaca’s in de wei.

Vanuit AlpacaOord ondersteunt de familie Hamstra andere alpacahouders met workshops, trainingen en verzorgen zij het scheren van de alpaca’s. Sinds kort kan er echter meer worden toegevoegd aan dit rijtje. Je kunt nu namelijk de alpacafokkerij bezoeken, de veulens zien opgroeien en een wandeling maken in het mooi natuurgebied De Eese.

De wandeling
De wandeling bestaat eigenlijk uit drie delen. Eerst krijg je meer informatie over AlpacaOord en de alpaca’s zelf. Dit is echt super leuk, want zo kom je nog meer te weten over deze mooie dieren. Na deze uitleg krijg je een alpaca “toegewezen” en mag je op pad! Na de boswandeling kregen we iets te eten en drinken en konden we met de dieren spelen, oftewel hen voeren en foto’s maken. Héél veel foto’s. 😉

Yvonne kiest de alpaca’s uit die met ons mee mogen wandelen
Ik weet niet hoe ze het doet, maar ze kiest alpaca’s uit die bij de desbetreffende persoon passen.

Zelf kregen wij twee jonkies mee
De donkerbruine alpaca was de oudste van de groep, de twee witte alpaca’s zijn de jonkies. Een van hen (de meest rechtse) was nog nooit eerder op wandeling geweest. Deze stapte dapper mee, al was hij af en toe best een beetje bang. Het is dan aan jou om rustig te blijven, zodat hij weet dat alles goed is en dus niet bang hoeft te zijn.

De afstand van de wandeling is zelf niet zo lang, maar het duurt al gauw een uur tot anderhalf uur
Alpaca’s lopen namelijk héél chill. Voor de stressvolle mensen onder ons is dit perfect; ontspannen zul je! 😉

Zowel Yvonne als Peter liepen met ons mee tijdens de wandeling
Zij wisten alle mooie plekjes en wisten ons dus ook perfect neer te zetten voor de foto. Zo hoef je zelf niet moeilijk te doen met je telefoon of camera, maar kun je je volledig focussen op de alpaca’s.

Yvonne vertelt tijdens de wandeling met liefde nog meer over haar dieren
Wist jij bijvoorbeeld dat de alpaca’s tijdens het paren een heel specifiek geluid maken? Dit geluid zorgt namelijk voor de eisprong! Na de paring wordt er enkele weken gewacht en dan wordt er weer een mannetje bij het vrouwtje gezet. Als het vrouwtje dan niets van het mannetje wil weten, betekent dit dat ze zwanger is!

Tijdens de wandeling hebben we diverse stopmomenten gehad om de alpaca’s brokjes te voeren
Toch aten die van ons niet. Dit betekende dat ze best wel gespannen waren; alpaca’s eten namelijk niet als ze stress ervaren. Eenmaal thuis was dat echter wel anders! De alpaca’s werden weer herenigd met de anderen en alle stress was verdwenen.

Mijn ervaring
Deze wandeling is een van mijn gekste én tofste momenten in mijn leven. Mensen keken me raar aan toen ik vertelde dat ik met alpaca’s ging wandelen. “Wáárom zou je dat willen?” Nou, ik heb echt nothing but love voor deze schattige en grappig uitziende dieren! Na deze ervaring kan ik een wandeling dan ook zeker aan iedereen aanraden. Maar.. wandel om de dieren, om er meer over te leren en te ontspannen. Doe het niet omdat het nu toevallig een hype is; dan sla je de plank mis.

Wil je meer informatie over de wandeling? Neem dan contact op met AlpacaOord.

Liefs,
Denise