Hou je van appeltaart en zou je er mee kunnen ontbijten? Dan is dit ontbijtje perfect voor jou!

De warme appel met kaneel werkt verwarmend en dat maakt dit ontbijtje zeer geschikt voor de koude(re) dagen. Hier kunnen we onze (drukke) werkdag wel mee beginnen!

Wat heb je nodig voor één portie?
* 200 ml Skyr (natural variant)
* 1 appel
* 1 tl kokosolie
* 1 el walnoten
* 1 el rozijnen
* 2 el havermout
* Snuf kaneel

Wat gaan we doen?
Smelt de kokosolie in een pan. Snijd de appel in kleine stukjes en voeg het samen met de rozijnen, havermout en kaneel en meng alles goed. Zodra de appel warm is (het mag niet gaan koken!), haal je het van het vuur en voeg je het toe aan de Skyr. Hak de walnoten grof en voeg deze toe aan de appeltaartmix.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Skyr (natural) is een zuivelproduct uit IJsland. In vergelijking met “normale” yoghurt en kwark bevat Skyr veel eiwitten. De natural variant geniet de voorkeur omdat deze geen toegevoegde suikers bevat.
  • Appels bevatten veel antioxidanten, waaronder quercetine. Quercetine is een van de krachtigste antioxidanten; het beschermt ons tegen de ontwikkeling van diabetes, werkt cholesterol verlagend en verlaagd histamine waardoor allergische reacties verminderd worden. Daarnaast bevatten appels ook veel vezels, vitamine C, betacaroteen en mineralen (kalium, jodium, fosfor, magnesium, koper en zink). Daarnaast bevatten ze weinig calorieën. Om te profiteren van alle voordelen is het belangrijk dat appels met schil gegeten worden.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Noten bevatten veel gezonde (onverzadigde) vetten. Deze vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten. Het LDL cholesterol (de slechte variant van cholesterol) wordt namelijk door het eten van noten verlaagd. Noten bevatten noten ook vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Walnoten bevatten daarnaast ook nog eens het Omega-3 vetzuur ALA en dat maakt deze noten perfect voor onze hersenen; deze werken namelijk goed op Omega-3 en vitamine B. Vitamine B ondersteunt daarnaast ook nog ons metabolisme (onze stofwisseling). Walnoten helpen bij afvallen, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven.
  • Rozijnen bevatten vitamine B en diverse mineralen zoals kalium, koper, mangaan, ijzer, fosfor en borium. Borium is handig voor als we ouder worden; het verstevigd namelijk onze botten. Rozijnen helpen ook bij de opname van voedingsstoffen, stimuleren ons spijsverteringssysteem en remmen ook de groei van diverse mondbacteriën af. Doordat rozijnen ook anthocyaninen (een van de sterkst werkende antioxidanten in groente en fruit) bevatten hebben ze ook een ontstekingsremmende en antiallergische werking.
  • Haver(mout) bevat de nodige vitamines en mineralen (B1, B2, B6, E, K, caroteen, zink, ijzer, fosfor en magnesium). De bloedsuikerspiegel blijft stabiel, het verbetert de stoelgang (door de vezels) en door de hoge verzadigingsgraad draagt het ook bij aan het tegengaan van diabetes.
  • Kaneel bevat veel antioxidanten en heeft daardoor ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast verlaagt kaneel de bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam minder insuline aanmaakt en het dus diabetes tegenwerkt.

 Enjoy!

Liefs,
Denise