Summers are for smoothies!

En daarom delen we het recept voor de super gezonde “Smoothiebowl Solen” met liefde!

Bereidingstijd
± 8 minuten

Wat heb je nodig voor 1 portie?

  • 100-125 ml amandelmelk (ligt eraan hoe dik je de smoothie wilt maken)
  • 1 banaan
  • 3 wortels
  • 1 kopje mango (uit de diepvries)
  • 1 cm gember
  • Snufje kurkuma
  • Handje frambozen en blauwe bessen
  • 1 el kokosrasp
  • 1/2 el chiazaad
  • 1/2 el lijnzaad
  • 1 el granola (naar keuze, zonder suiker)

Wat gaan we doen?
Kook de wortels kort zodat ze iets zachter worden. Doe daarna de amandelmelk, banaan, wortels, mango, gember en de kurkuma in de blender en mix totdat er een egale mix ontstaat.
Doe de smoothie in een bowl en versier het met de frambozen, blauwe bessen, kokosrasp, chiazaad, lijnzaad en granola.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Plantaardige melk is beter te verteren dan bijvoorbeeld koemelk. Koemelk bevat veel melkeiwitten en melksuiker dat lastig te verteren is door onze darmen.
  • Bananen zijn goed voor ons omdat ze veel vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten (A, B3, B6, C, magnesium, kalium, ijzer, selenium, tryptofaan en fosfor). Door de magnesium, kalium en B-vitaminen is de banaan zeer geschikt voor sporters.
  • Wortelen bevatten erg weinig calorieën en veel vitamine A (goed is voor onze huid, ogen en de aanmaak van onze cellen), B (goed voor ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem), C (goed voor onze huid, haar en ons immuunsysteem, helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen) en mineralen. De betacaroteen in de wortel zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Wortelen bevatten ook kalium (helpt onder meer tegen een hoge bloeddruk en botontkalking) en vezels (goed voor onze stoelgang en bloedsuikerspiegel). Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedlichaampjes en hebben ze een positief effect op ons hart.
  • Mango’s bevatten veel vitamines (A, B, C, E, K) en mineralen (koper, foliumzuur, kalium, magnesium, mangaan, calcium, seleen en ijzer). Mango’s versterken onder andere ons immuunsysteem, werken bloeddrukverlagend en verbeteren de (acné) huid. Doordat mango’s ook vitamine A en betacaroteen bevatten, zijn ze ook goed voor onze ogen.
  • Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en is zeer geschikt bij verkoudheden en de griep. Daarnaast stimuleert het onze spijsvertering, helpt het tegen maagproblemen en misselijkheid.
  • Kurkuma heeft een sterke ontstekingsremmende werking, zuivert ons lichaam van binnen (helpt zelfs de schadelijke stoffen in de lever afvoeren) en brengt onze stofwisseling in balans. Daarnaast bevordert het de productie van maagsappen en de werking van onze lever en gal. Hierdoor wordt onze vetverbranding gestimuleerd en het spijsverteringsstelsel ondersteunt. Kurkuma kan ook ingezet worden om een te hoge bloeddruk te verlagen en het versnellen van het helen van wonden of een beschadigde huid.
  • Frambozen zitten vol vitamine C en ellagzuur, wat er voor zorgt dat ons immuunsysteem versterkt wordt en dat vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden in ons lichaam. Andere vitamines die de framboos bevat zijn E en K. Foliumzuur (vitamine B11) helpt bij de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg en is natuurlijk noodzakelijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Frambozen bevatten ook veel vezels, wat weer goed is voor onze stoelgang. Een ander bijkomend voordeel; ze bevatten weinig calorieën.
  • Blauwe bessen bevatten enorm veel antioxidanten en het bevat anthocyaan wat er voor zorgt dat vetophoping in de bloedvaten vermindert wordt. Daardoor hebben blauwe bessen een gunstige werking op hart- en bloedvaten.
  • Kokos werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem. Het zorgt er ook voor dat magnesium en calcium beter worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast vermindert kokos het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook verbetert de spijsvertering en versnelt zelfs de stofwisseling door kokos; door de snellere verbranding ondersteunt dit je bij afvallen.
  • Chiazaadjes bevatten veel mineralen (magnesium, selenium, ijzer, kalium, calcium), eiwitten, omega 3-vetzuren en erg veel vezels. Chiazaadjes helpen bovendien bij afvallen en het gewicht onder controle houden, omdat ze je een lang verzadigd gevoel geven.
  • Lijnzaad is een goede bron van omega-3-vetzuren en dit draagt bij aan gezonde hart- en bloedvaten. De vezels bevorderen de stoelgang en kan helpen bij obstipatie.


Enjoy!

Liefs,
Denise