Ontbijten met rijst? Are you serious? Oh yes, I am! Ontbijten met rijst is in Aziatische landen meer dan normaal. In ons kikkerlandje klinkt het misschien nog een beetje vreemd. Toch is dit recept het proberen waard! 😉

Dit ontbijtje kan ook prima als lichte maaltijd voor of na een training gebruikt worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kersen een positief effect hebben op spierpijn en spierherstel. Lang leve de kers!

Bereidingstijd
* ± 15 minuten (hangt af van de rijst die je gebruikt)

 Wat hebben we nodig voor 1 portie?
* 200 ml (plantaardige) melk
* 100 gram (volkoren) zilvervliesrijst
* 1 tl ghee
* 1 kaneelstokje
* 1 tl vanille extract
* 100 gram kersen (uit de diepvries)

Wat gaan we doen?
Doe de melk, de ghee, het kaneelstokje en het vanille extract in een pan en breng aan de kook. Was de rijst en voeg het toe aan de melk. Kook de melk zoals aangegeven op de verpakking. Wanneer de rijst klaar is, verwijder je het kaneelstokje, giet je de melk af (indien nodig) en voeg je de kersen toe. Indien je kersen uit de diepvries gebruikt, warm deze dan eerst even op in een aparte pan.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Plantaardige melk is beter te verteren dan bijvoorbeeld koemelk. Koemelk bevat veel melkeiwitten en melksuiker dat lastig te verteren is door onze darmen.
  • Zilvervliesrijst is een beter alternatief dan witte rijst, omdat het nog vezels en voedingsstoffen bevat. . Mangaan is een belangrijke voedingsstof die in zilvervlies te vinden is. Mangaan houdt ons zenuwstelsel in goede conditie, het beschermt onze cellen tegen vrije radicalen, bevordert de werking van de schildklier en magnesium wordt beter door ons lichaam opgenomen wanneer mangaan geconsumeerd wordt. Ook draagt mangaan bij aan het behouden van normale bloedsuikerlevels.
  • Ghee is geklaarde boter en wordt al eeuwenlang in de Ayurveda keuken gebruikt. Ghee bevat byteraat (ook wel boterzuur genoemd) en dit is noodzakelijk voor onze darmen; het draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem en spijsvertering. Daarnaast bevat het vitamine K2, welke nauw betrokken is bij de calciumstofwisseling en dus noodzakelijk is voor ons lichaam. Ghee is ook gunstig voor afvallen gezien het ons lichaam aanzet tot het verbranden van het eigen vet. Ghee is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
  • Kaneel bevat veel antioxidanten en heeft daardoor ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast verlaagt kaneel de bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam minder insuline aanmaakt en het dus diabetes tegenwerkt.
  • Vanille extract is geschikt als vervanger van suiker en is perfect voor bakken en koken. Vanille bevat (op seleen na) alle mineralen die ons lichaam kan opnemen. Het is vooral rijk aan mangaan. Mangaan houdt ons zenuwstelsel in goede conditie, het beschermt onze cellen tegen vrije radicalen, bevordert de werking van de schildklier en magnesium wordt beter door ons lichaam opgenomen wanneer mangaan geconsumeerd wordt. Ook draagt mangaan bij aan het behouden van normale bloedsuikerlevels.
  • Kersen bevatten veel vezels en zijn daarom erg goed voor onze darmen en stoelgang. Daarnaast bevatten ze erg veel vitamine A en C en weinig calorieën, wat ze een ideale snack maakt. Kersen zijn ook aan te raden voor sporters; ze bevatten krachtige anti-inflammatoire eigenschappen en sterke antioxidanten waardoor spierpijn vermindert kan worden en spierherstel bevordert kan worden.

Enjoy!

Liefs,
Denise