Hoe graag ik mijn dag soms ook wil beginnen met een Tony reep (vooral die met karamel en zeezout).. Ik weet dat ik mijn lichaam er geen plezier mee ga doen. Hoe lekker het ook is, het bevat natuurlijk geen voedingsstoffen die mijn lichaam nodig heeft.

Gelukkig is er een goed alternatief voor de chocoholics; meet de chocobowl!

Bereidingstijd
* ± 15 minuten

Wat heb je nodig voor 2 personen?
* 1 banaan
* 3 schijven (verse) ananas
* 200 ml kokosmelk
* 2 medjooldadels
* 1 el notenpasta
* 2 el rauwe cacaopoeder
* Snuf gemalen kardemom
* 1 el kokosrasp
* 10 frambozen

Wat gaan we doen?
Doe de banaan, twee schijven ananas, kokosmelk, dadels, notenpasta, cacaopoeder en de kardemom in de blender en mix tot je een egaal geheel hebt. Verdeel de mix over twee kommen. Plaats in de koelkast en laat het iets harder worden, totdat je een mousse hebt.
Snijd ondertussen de andere ananasschijf in kleine stukjes. Maak de chocobowls af door ze te garneren met de ananas, kokosrasp en frambozen.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Bananen zijn goed voor ons omdat ze veel vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten (A, B3, B6, C, magnesium, kalium, ijzer, selenium, tryptofaan en fosfor). Door de magnesium, kalium en B-vitaminen is de banaan zeer geschikt voor sporters.
  • Ananas zit vol vitamine C, wat er voor zorgt dat ons immuunsysteem versterkt wordt. Ook bevat het bromelaïne. Bromelaïne is een ontstekingsremmend enzym en helpt onder andere tegenn weefselzwelling. Ook werkt het pijnstillend en kan het reizigersdiarree verlichten. Door de vezels draagt de ananas bij aan een goede spijsvertering en helpt het de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wat mineralen betreft, bevat het magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium en zink.
  • Kokos werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem. Het zorgt er ook voor dat magnesium en calcium beter worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast vermindert kokos het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook verbetert de spijsvertering en versnelt zelfs de stofwisseling door kokos; door de snellere verbranding ondersteunt dit je bij afvallen.
  • Notenpasta heeft een hogere voedingswaarde dan pindakaas en daarom wordt hier notenpasta gebruikt in plaats van pindakaas. Noten zijn belangrijk omdat ze de gezonde onverzadigde vetten bevatten. Deze vetten beschermen onze organen en hersenfuncties, zorgen voor de elasticiteit van onze huid en stimuleren de vetverbranding.
  • Medjooldadels zijn gezonde zoetmakers. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen (A, B, C, E, K, magnesium, calcium, kalium, zink en ijzer) en antioxidanten. De grote hoeveelheid vezels voorkomen obstipatie en door de koolhydraten geven ze snel energie.
  • Rauwe cacao bevat veel magnesium; dit is erg belangrijk voor het functioneren van ons zenuwstelsel. Naast magnesium bevat het ook de mineralen ijzer, chromium, mangaan, zink en koper. Er wordt gezegd dat rauwe cacao de hoogste concentratie van antioxidanten heeft van alle voedingsmiddelen.
  • Kardemom bevat veel mineralen (ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium) en antioxidanten. Kardemom wordt voornamelijk gebruikt om de spijsvertering te bevorderen of om spijsverteringsproblemen te verminderen. Ook werkt kardemom krampstillend, stimuleert het de bloedcirculatie en gaat het een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte tegen.
  • Frambozen zitten vol vitamine C en ellagzuur, wat er voor zorgt dat ons immuunsysteem versterkt wordt en dat vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden in ons lichaam. Andere vitamines die de framboos bevat zijn E en K. Foliumzuur (vitamine B11) helpt bij de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg en is natuurlijk noodzakelijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Frambozen bevatten ook veel vezels, wat weer goed is voor onze stoelgang. Een ander bijkomend voordeel; ze bevatten weinig calorieën.

Enjoy!

Liefs,
Denise