Het woordje “nee” klinkt heel simpel.. Toch hebben veel mensen moeite om dit woordje te zeggen. Er zijn mensen die op alles “ja” zeggen, omdat ze “nee” niet als antwoord durven te geven. “Eigen schuld, dikke bult” zeggen we dan, maar is dit wel helemaal terecht?

“Hé Annemiek, kun je dit rapportje voor mij nakijken?”

“Hé Tom, kan je morgen wat eerder beginnen?”

“Hé Paula, kun jij voor mijn huisdier zorgen?”

“Hé Rik, kun jij dit nog even afmaken voordat je naar huis gaat?”

En de lijst gaat verder.. Er zijn mensen die makkelijk taken delegeren, maar ook mensen die moeilijk nee zeggen tegen extra taken. Als het één keer gebeurt is het heus niet erg. Alleen er zijn mensen die profiteren van anderen, wetende dat ze nooit “nee” zeggen. Het “slachtoffer” die nooit nee zegt kan hierdoor lijden aan stress, moeheid en andere negatieve gevoelens. Speciaal voor deze mensen is deze blog geschreven!

Voel je je niet gegeneerd om nee te zeggen
Je bent niet verplicht om altijd “ja” te zeggen tegen je familie, vrienden, werkgever of collega’s. Het is oké om een keer “nee” te zeggen. Helemaal als je geen zin, tijd of energie hebt. Je mag jezelf best op de eerste plaats zetten! Het draait in deze wereld namelijk niet alleen om het pleasen. Volg de volgende stappen en men zal jouw situatie begrijpen, óók als je nee zegt..

Leg uit waarom je “nee” zegt
Als je een keer “nee” zegt tegen een gunst, ga dan geen smoezen verzinnen waarom je niet kan. Nogmaals: je bent helemaal niet verplicht om het te doen, omdat het een gunst is! Leg wel altijd uit waarom je weigert, omdat alleen “nee” zeggen weleens vijandig over kan komen:

“Hé Nick, kan jij mij helpen met het voorbereiden van de vergadering?”
“Nee.”

Op deze manier komt Nick niet erg aardig of behulpzaam over. Als Nick uitlegt waarom hij niet kan, dan kan Dennis de situatie beter begrijpen:

“Hé Nick, kan jij mij helpen met het voorbereiden van mijn rapport voor de vergadering?”
“Nee, sorry. Ik moet zelf nog wat voorbereiden voor de vergadering.”

Op deze manier heeft Nick een reden gegeven waarom hij Dennis niet kan helpen. Toch kan Dennis aandringen, omdat hij bijvoorbeeld de hulp hard nodig heeft. Hierbij is het belangrijk dat Nick stuk bij voet houdt en niet toegeeft. Zijn werk moet immers ook af. Toch blijft Dennis smeken.

“Nick, alsjeblieft. Jij doet je werk altijd zo goed, maar als ik dit niet goed krijg, dan zwaait er wat voor mij.”

Nick kan zich nu schuldig voelen en alsnog toegeven, omdat Dennis op zijn emoties inpraat. Maar is dat wel terecht? Moet Nick maar zijn eigen werk verwaarlozen om Dennis te helpen? Nick beseft halverwege dat hij Dennis niet wil helpen. Dennis moet het zelf opknappen. Het is daarom ook niet te laat om alsnog af te haken; je hebt er immers een gegronde reden voor.

“Het spijt me, Dennis. Ik moet nu toch écht mijn eigen werk afmaken.”

Lichaamstaal
Een verzoek weigeren gaat niet alleen gepaard met woorden. Lichaamstaal speelt ook een rol. Als jij namelijk heel onzeker “nee” zegt, dan heb je de kans dat mensen je niet serieus nemen en dus zullen door drammen. Sta je echter rechtop, kijk je de persoon aan en heb je gewoon je handen naast je zij, dan heb je al een veel zekerder lichaamshouding aangenomen en straal je ook het woord “nee” uit. Denk dus om je houding en wat je naar anderen uitstraalt.

Blijf vooral “nee” zeggen
Als jij niet constant het werkpaardje voor iemand anders wilt zijn door extra klusjes en gunsten te accepteren, blijf dan vooral nee zeggen. Je hoeft niet alles te weigeren, maar simpelweg alleen de taken die je oprecht niet wilt doen. Zo leren deze mensen wellicht hun eigen problemen zelf op te lossen, maar ben jij in ieder geval niet meer de slachtoffer van de negatieve gevoelens die erbij komen kijken!

Het is niet altijd makkelijk om “nee” tegen bepaalde personen te zeggen. Heb jij hier moeite mee?

Liefs,
Selena

Bron