Mijn hele leven sport ik al en de laatste vier jaar ben ik matties met CrossFit geweest. Zoveel progressie als ik in het begin boekte, zo hard sta ik nu stil. I need to get back on track!
Daarom heb ik een doel gesteld. En niet zo’n kleintje ook. Ik wil weten hoe fit en hoe gespierd ik kan worden. Ik wil weten wat de max is van mijn lichaam.
Ik heb er een jaar lang voor uitgetrokken om hier achter te komen. In mijn persoonlijke blogs neem ik je mee!

Ayurveda treatment in Sri Lanka
Wauw, ineens had ik vijf weken vakantie! Ondanks dat ik net terug ben uit Okinawa, was de eerste gedachte die in mij opkwam “Waar zal ik eens heengaan?”
Ik pakte mijn bucketlist erbij en begon maar random te zoeken naar vluchten.

Kak!

In juli is natuurlijk alles stukken duurder. Ik besloot maar te accepteren dat ik genaaid word met de vliegticketprijzen en maakte de keus om iets te gaan doen dat al twee jaar op mijn bucketlist stond; een Ayurveda treatment in het Barberyn Reef Resort in Sri Lanka.
Ik wist dat dit hét moment was om te gaan. Ik had die geestelijke en lichamelijke reset nodig om weer in balans te komen.

Mijn treatment
Voordat ik met mijn treatments kon starten, had ik een afspraak met de dokter. Hier bespraken we mijn gezondheid, de reden waarom ik hier ben, werd mijn bloeddruk gemeten en de hartslag van mijn pols gevoeld. Op basis van deze informatie werd mijn behandelplan opgesteld en kon ik direct na deze afspraak beginnen!

Tien dagen lang begon ik mijn dag met een 30-minuten acupunctuursessie. Oh men, wat was dit moeilijk! Om mij heen zag ik allemaal mensen slapen en ik kon simpelweg de rust niet vinden. Naar mijn idee had ik “wel iets beters te doen dan hier liggen met naalden”. Pas na dag vier merkte ik dat ik rustiger werd en kon ik mijn halve uurtje ook slapend doorkomen. Yay!

Na de acupunctuursessie bezocht ik het Health Center voor mijn massages. Deze sessie begon met een hoofdmassage, gevolgd door een rugmassage, oogdruppels (“om het oogwit witter te maken”), een gezichtsmassage en vervolgens de full body massage. Vooral dat laatste was in het begin best ongemakkelijk; ze masseren niet alleen je achterkant, maar ook de zijkanten en de volledige voorkant.

Na de massages mocht ik gaan relaxen in The Garden met hier en daar een kruidenpasta, een papaya gezichtsmasker en komkommerschijfjes op mijn ogen. This feels goooood!

Na een half uurtje van de wereld geweest te zijn, werd ik wakker gemaakt om te gaan douchen met een of andere Ayurvedische douchegel. Dit goedje leek op een mix van wortel en gember, maar deed zijn werk wel! Alle olie, pasta en papaya spoelden van mijn lichaam af.

Na het douchen werd ik naar een andere ruimte gebracht; hier mocht ik in een kruidenbad. Aan dit gedeelte heb ik nooit kunnen wennen; je ligt in een bad en er staat een therapist naast je die water over je heen gooit met een klein emmertje. Ondanks dat dit zo ongemakkelijk voelde, voelde ik me wel energiek na dit kruidenbad en daar doen we het voor! 😉

Dag zes stond in het teken een “Cleaning day”. Op deze dag mag je niet ontbijten en wordt je om 7.30 AM in het Health Center verwacht. Hier werd mijn buik gemasseerd en kreeg ik een écht héél smerig drankje. Na een uurtje wandelen, mocht ik alleen warm water drinken en pas met lunchtijd zou ik een lichte maaltijd krijgen. Het idee is dat je hele lichaam “doorgespoeld” wordt. Sommige mensen hier zijn gewoon 10 keer (!) naar de wc geweest!

Mijn lichaam daarentegen accepteerde dit rare, smerige drankje niet en binnen tien minuten hing ik boven de wc. Wauw, dat lucht op!
De dokter was er echter niet blij mee en wilde me een andere kuur geven. Hell to the no dat ik nog zo’n goedje naar binnen zou werken! Mijn lichaam is in dit geval een betere dokter dan welke dokter ook en als mijn lichaam iets niet accepteert, probeer ik het zeker geen tweede keer.

Van de dokter moest ik wachten tot 10AM; als ik dan nog niet naar de wc was geweest, werd er een plan B bedacht. Mijn plan B was perfect voor mij; ik besloot namelijk deze hele cleaning day te laten voor wat het was. Ik ga mijzelf niet uithongeren als iets toch niet werkt. Ik stopte ermee. Bye cleaning day, hello foooood!

Tijdens mijn laatste twee dagen had ik nog een speciale treatment op de planning staan. De dokter vond het een goed idee om mijn hoofd leeg te maken op de laatste twee dagen.
Ik had hem in alle eerlijkheid verteld dat dit hem echt niet ging worden, maar hij wist zeker dat het zou lukken en ik die “calming mind” zou krijgen. Oke, hij zijn zin. Here we go!
Na een fijne massagesessie lag ik weer in de tuin. Dit keer met een tulband, watten en een kruidenmengsel op mijn hoofd. Of ik zo even 45 minuten wilde blijven zitten. Ehm, pardon?!
Tijdens mijn verblijf heb ik de dokter volledig vertrouwd op zijn kunnen en weten. Maar met sommige dingen bleef ik sceptisch. Zo ook met deze tulband. Het werkt niet voor mij en ondanks dat mijn nacht perfect zou moeten verlopen, heb ik lang niet zo onrustig geslapen..

Een compleet plaatje
Iedereen zit hier met een eigen reden, dus een behandelplan zal nooit hetzelfde zijn. Voor mij stond deze reis in het teken van in balans komen, stress kwijtraken en volledig ontspannen.
Naast de treatments kreeg ik medicatie; iedere dag om 3.30PM stond mijn pakketje met drankje en pillen klaar. Deze nam ik 6PM, 9PM en 6AM in. Ze waren echt niet lekker en tot de dag van vandaag ben ik er niet aan gewend.

Toch heeft alles bij elkaar wel de juiste uitwerking op mij gehad. De locatie, de strandwandelingen, het eten en drinken, de treatment, medicatie, yogalessen, tai chi lessen, de lieve mensen om mij heen en de excursies hebben mij een gevoel gegeven die ik niet eerder zo heb ervaren. Ik ben veranderd, al is het nog moeilijk om onder woorden te brengen in welk opzichten..

Tijdens deze trip heb ik zoveel meer gekregen dan ik ooit had kunnen verwachten. Ik heb vriendschappen gesloten met mensen uit Thailand, Australie, Spanje, Dubai, Nederland, Japan en Polen. Ik heb de rust teruggekregen. Ik ben weer in balans.

I feel blessed! ♥