Een snelle en voedzame lunch, dat is de Paprika Tuna Bowl!
De Bowl kan ook als snack gegeten worden. Gebruik in dit geval dan één paprikahelft in plaats van twee.

Bereidingstijd
* 5 – 10 minuten (hangt af van eieren koken)

Wat hebben we nodig voor één portie?
* 1 grote rode paprika
* 1/2 avocado
* 1 blikje tonijn (op waterbasis)
* ½ ui
* 1 gekookt ei
* 1 el yoghurt
* Snufje peper
* Snufje Keltisch zeezout
* Snufje paprikapoeder
* Snufje peterselie

Wat gaan we doen?
Was de paprika, snijd deze door de midden en verwijder de zaadlijsten.
Snipper de ui.
Prak de avocado en het ei in een bakje.
Voeg de ui, yoghurt, tonijn, peper, zout, paprikapoeder en peterselie toe aan de avocado en ei. Meng alles goed.
Verdeel de mix over de twee paprikahelften.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
  • Avocado’s vallen onder de goede vetten; ze verminderen de kans op diabetes en helpen ons cholesterolgehalte in balans te houden. Daarnaast zitten vol vitamines (A, B, C, D, E en K), foliumzuur (goed voor vrouwen die zwanger proberen te worden of zwanger zijn), omega-3 vetzuren (goed voor ons hart, ogen en concentratie) en luteïne (beschermt tegen staar, maculaire degeneratie en bepaalde vormen van kanker). De kalium in de avocado’s helpen ons het cholesterolgehalte en bloeddruk in balans houden en/of naar beneden te brengen.
  • Tonijn is een goede bron van eiwit, want het bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft. In 100 gram tonijn zit al gauw zo’n 29 gram eiwit. Tonijn uit blik heeft vaak een hoger eiwitgehalte dan de verse variant. Tonijn is ook een goede bron van vet; het bevat meervoudig onverzadigde vetten en Omega-3. Tonijn maakt vrolijk, want (veel) Omega-3 heeft invloed op je serotoninegehalte. Tonijn zit verder vol vitamine (vitamine A, B3 en D) en mineralen (calcium, fosfor, kalium, zink en magnesium). Teveel tonijn is echter niet goed voor ons; tonijn bevat ook namelijk kwik (methylkwik).
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Eieren zijn natuurlijk goede eiwitbronnen, bevatten Omega-3-vetzuren en de nodige vitamines en mineralen (A, B12, D, zink, selenium en ijzer). Door de luteïne in het eigeel is het dé antioxidant voor onze ogen en door de choline hebben eieren een gunstige werking op de verlaging van de vetten in ons bloed. Daarnaast verbetert de darmperistaltiek (darmbeweging) wat gunstig is voor mensen met trage darmen.
  • Yoghurt is een goede eiwitbron en bevat vitamines (waaronder B12 en D) en mineralen (waaronder calcium, magnesium, kalium, zink, fosfor. Kalium en calcium dragen bij aan een lage(re) bloeddruk). Yoghurt is ook een goede bron van probiotica. Zo bevat het melkzuur- en bifidobacteriën. En juist deze bacteriën ondersteunen onze spijsvertering, bieden ondersteuning bij darmklachten zoals obstipatie en diarree en stimuleren ons immuunsysteem.
  • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
  • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.
  • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).

Enjoy!

Liefs,
Denise