Op een gezondere manier een pizza eten? Dat kan! Je maakt hem in dat geval gewoon zelf! ­čśë

Hoe..?

Dat vertellen we je hier!

Bereidingstijd
* ┬▒ 15 min

Wat hebben we nodig voor twee naanpizza’s?
* 2 naanbroodjes
* 1 potje tomatenpuree (100 gram, variant zonder suiker!)
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 1 tomaat
* 4 champignons
* 5 cm courgette
* 1 blikje tonijn (op waterbasis)
* 1/2 puntpaprika
* 2 el geraspte kaas
* 1 tl kokosolie
* Peper, Keltisch zeezout en peterselie naar smaak toevoegen

Wat gaan we doen?
Snijd de ui, het teentje knoflook en de champignons in stukjes. Smelt ondertussen de kokosolie in een wokpan en fruit hierin de ui, knoflook en champignons toe. Als de champignons klaar zijn, voeg dan de tomatenpuree, peper, zout en peterselie naar smaak toe.
Snijd ondertussen de courgette, tomaat en paprika in stukjes.
Als de tomatenpuree opgewarmd is, verdeel je deze saus over de twee naanbroodjes. Beleg de broodjes daarna met de courgette, tomaat, paprika, tonijn en kaas.
Doe de broodjes in de oven en  bak de broodjes zoals aangegeven op de verpakking.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

 • Naanbroodjes willen wij niet zo zeer gezond noemen. De pizza in zijn totaliteit is echter wel een gezonder alternatief dan de pizza’s in de supermarkt. Zelfgemaakte pizza’s bevatten veel minder toevoegingen, additieven en zout.┬á
 • Tomaten bevatten veel lycopeen; dit een hele krachtige antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maakt. De betacaroteen in de tomaat beschermt onze huid tegen de UV straling van de zon en de zeaxanthine is goed voor onze ogen. Tomaten bevatten ook vitamine A (goed voor onze ogen), B (noodzakelijk voor de DNA-opbouw, celstofwisseling en het vormen van bloedcellen), C (goed voor een sterk immuunsysteem) en kalium (helpt onze bloeddruk en hartslag reguleren). Calcium en vitamine K dragen bij aan sterke boten.
 • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteri├źle en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acn├ę. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
 • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding┬á te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorie├źn worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
 • Champignons┬ábevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorie├źn bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
 • Courgettes zijn goed voor onze ogen omdat ze veel vitamine A en de fytonutri├źnten zeaxanthine en lute├»ne bevatten. Naast vitamine A, bevatten ze ook veel vitamine B, C, zink, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor en vezels. De antioxidanten die de courgette bevat, zorgen ervoor dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Bijkomend voordeel; de courgette bevat weinig calorie├źn.
 • Tonijn is een goede bron van eiwit, want het bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft. In 100 gram tonijn zit al gauw zoÔÇÖn 29 gram eiwit. Tonijn uit blik heeft vaak een hoger eiwitgehalte dan de verse variant. Tonijn is ook een goede bron van vet; het bevat meervoudig onverzadigde vetten en Omega-3. Tonijn maakt vrolijk, want (veel) Omega-3 heeft invloed op je serotoninegehalte. Tonijn zit verder vol vitamine (vitamine A, B3 en D) en mineralen (calcium, fosfor, kalium, zink en magnesium).
 • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
 • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteri├źn en virussen.
 • Peper is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
 • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.
 • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).

Enjoy!

Liefs,
Denise