Wat groente betreft zijn er twee typen mensen; aan de ene kant staan de mensen die meer dan 200 gram groente per dag eten en aan de andere kant hebben we de mensen die dit (bij lange na) niet halen.

Toegegeven, ik behoor wel een beetje tot de laatste groep. Als ik me niet focus op het eten van groente dan schiet het er bij mij gewoon bij in. Stom eigenlijk, want groente is zo goed voor ons! Groente bevat niet alleen de vitaminen, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft, maar we kunnen er ook veel van eten zonder dik te worden. Groente heeft zelfs een reinigende werking! Genoeg redenen dus om groente wat vaker op mijn bord te leggen.

De makkelijkste stap is natuurlijk meer salades toevoegen aan mijn eetpatroon; salade als lunch, salade als diner of gewoon als bijgerecht. Fruit en quinoa erbij en je hebt een heerlijk fruitige salade die ervoor zorgt dat je net dat extra beetje groente binnen krijgt!

Bereidingstijd
* ± 15 min

Wat heb je nodig voor 1 persoon?
* 50 gram quinoa, gekookt
* 3 handjes gemengde sla of rucola (hoe donkerder de sla, hoe beter)
* ½ grote nectarine
* ½ appel
* ½ mango
* ¼ komkommer
* 1 el pompoenzaadjes
* Verse muntblaadjes van twee takjes munt
* 1 el olijfolie
* Sap van ½ limoen

Wat gaan we doen?
Kook de quinoa zoals op de verpakking staat aangegeven. Quinoa af laten koelen zodra deze klaar is.
Was de sla of rucola, nectarine, appel, komkommer en munt. Snijd de nectarine, appel, mango en komkommer in stukjes en hak de munt fijn. Voeg deze ingrediënten samen met de pompoenzaadjes toe de sla/rucola. Voeg de olijfolie en limoen toe en mix alles met elkaar.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Quinoa bevat veel vezels, vitamine B en mineralen (koper, magnesium, kalium en ijzer). Daarnaast bevat het ook veel eiwitten. In totaal bestaan er 22 aminozuren (bouwstenen van eiwit waarvan je lichaam er 13 zelf kan maken. De andere negen aminozuren moeten wij uit onze voeding halen; deze worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. Quinoa is een van de weinige voedingsmiddelen die alle negen essentiële aminozuren bevat. Dit maakt quinoa een kwalitatief goede eiwitbron.
  • Sla en rucola bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Bijkomend voordeel is dat sla/rucola heel weinig calorieën bevatten.
  • Nectarines bevatten betacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Dé bouwstoffen voor onze ogen.
  • Appels bevatten veel antioxidanten, waaronder quercetine. Quercetine is een van de krachtigste antioxidanten; het beschermt ons tegen de ontwikkeling van diabetes, werkt cholesterol verlagend en verlaagd histamine waardoor allergische reacties verminderd worden. Daarnaast bevatten appels ook veel vezels, vitamine C, betacaroteen en mineralen (kalium, jodium, fosfor, magnesium, koper en zink). Daarnaast bevatten ze weinig calorieën. Om te profiteren van alle voordelen is het belangrijk dat appels met schil gegeten worden.
  • Mango’s bevatten veel vitamines (A, B, C, E, K) en mineralen (koper, foliumzuur, kalium, magnesium, mangaan, calcium, seleen en ijzer). Mango’s versterken onder andere ons immuunsysteem, werken bloeddrukverlagend en verbeteren de (acné) huid. Doordat mango’s ook vitamine A en betacaroteen bevatten, zijn ze ook goed voor onze ogen.
  • Komkommers bevatten onder andere vitamine A en C, kalium, magnesium en silica. Silica draagt bij aan de ontwikkeling van gezond en sterk bindweefsel en dat maakt dat komkommers goed zijn voor onze huid. Daarnaast bevatten komkommers veel water en vezels; ze hydrateren ons lichaam en beschermen ons tegen nierstenen en constipatie.
  • Pompoenzaadjes bevatten enorm veel vitamine E, antioxidanten en mineralen (magnesium en zink) en bevatten weinig calorieën.
  • Munt bevordert de spijsvertering, heeft een antibacteriële werking, helpt tegen hoofdpijn, misselijkheid en maag- en darmproblemen.
  • Olijfolie bestaat voor circa 70% uit onverzadigde vetten en deze vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat olijfolie veel antioxidanten. Deze antioxidanten dragen onder andere bij aan cholesterolverlaging en verminderen het risico op ontstekingen. Olijfolie is ook een belangrijke bron van vitamine E.
  • Limoenen bevatten enorm veel vitamine C (goed voor ons immuunsysteem), meer dan de grapefruit en sinaasappel. Ook bevat het vitamine B, ijzer, koper en vezels.

Enjoy!

Liefs,
Denise