In Noord Afrikaanse landen staat couscous al jarenlang op het menu. Zoals wij de aardappel eten, eten zij couscous. Couscous kan op vele manieren verwerkt worden, zoals bijvoorbeeld in onze salade!

Bereidingstijd
* ± 15 min

Wat heb je nodig voor 2 personen?

* 1 groentebouillonblokje
* 150 gram couscous
* 1 citroen (voor het sap en de rasp)
* 75 gram kipfilet (biologisch)
* 1 tomaat
* 1 avocado
* 1 rode ui
* 1 handje munt
* 1 el olijfolie
* 1 tl kokosolie
* 2 el feta

Wat gaan we doen?
Kook de hoeveelheid water die vermeld staat op de verpakking van de couscous. Doe het groentebouillonblokje hierbij in en roer tot het opgelost is. Voeg dan de couscous, één eetlepel citroensap en de rasp toe. Roer goed en laat staan totdat al het water is opgenomen en de couscous “droog” is.
Snijd ondertussen de kip in stukjes, smelt de kokosolie in de pan en de bak de kip hierin bruin.
Snijd de tomaat en avocado in kleine stukjes, de ui in ringetjes en hak de munt fijn.
Haal de couscous en de kip van het vuur en voeg de tomaat, avocado en ui toe.
Voeg nog één eetlepel citroensap en één eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door elkaar heen. Maak af met de fijngehakte munt en verdeel de feta over de borden.

 Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Couscous bevat redelijk veel eiwitten (7,5 gram per 100 gram), fosfor en vezels. Eiwitten dragen bij aan een goed herstel (sporters) en dienen als één van de bouwstoffen van het lichaam. Fosfor draagt bij aan de energievoorziening en bij het opbouwen van een sterk skelet. De vezels zijn goed voor onze stofwisseling en zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Citroen bevatten veel vitamine C en versterken daardoor ons immuunsysteem. Ook bevatten citroenen vitamine B, kalium, magnesium, ijzer en calcium. De aanwezige antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen veilig uit je lichaam gevoerd worden en dit maakt dat de citroen een krachtige detoxer is voor onze lever.
  • Kipfilet (biologisch) bevat veel mineralen (fosfor, koper, ijzer, zink en seleen) en is rijk aan de vitamine B ‘s (B1, B2, B6, B12). Kipfilet bevat van nature veel eiwit en bevat ongeveer 25% minder onverzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Omdat kipfilet erg mager vlees is, bevat het in verhouding weinig calorieën.
  • Tomaat bevatten veel lycopeen; dit een hele krachtige antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maakt. De betacaroteen in de tomaat beschermt onze huid tegen de UV straling van de zon en de zeaxanthine is goed voor onze ogen. Tomaten bevatten ook vitamine A (goed voor onze ogen), B (noodzakelijk voor de DNA-opbouw, celstofwisseling en het vormen van bloedcellen), C (goed voor een sterk immuunsysteem) en kalium (helpt onze bloeddruk en hartslag reguleren). Calcium en vitamine K dragen bij aan sterke botten.
  • Avocado vallen onder de goede vetten; ze verminderen de kans op diabetes en helpen ons cholesterolgehalte in balans te houden. Daarnaast zitten vol vitamines (A, B, C, D, E en K), foliumzuur (goed voor vrouwen die zwanger proberen te worden of zwanger zijn), omega-3 vetzuren (goed voor ons hart, ogen en concentratie) en luteïne (beschermt tegen staar, maculaire degeneratie en bepaalde vormen van kanker). De kalium in de avocado’s helpen ons het cholesterolgehalte en bloeddruk in balans houden en/of naar beneden te brengen.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Munt bevordert de spijsvertering, heeft een antibacteriële werking, helpt tegen hoofdpijn, misselijkheid en maag- en darmproblemen.
  • Olijfolie bestaat voor circa 70% uit onverzadigde vetten en deze vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat olijfolie veel antioxidanten. Deze antioxidanten dragen onder andere bij aan cholesterolverlaging en verminderen het risico op ontstekingen. Olijfolie is ook een belangrijke bron van vitamine E.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.

Enjoy!