Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!
Let’s go back in time in Gent!

Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan in deze prachtige stad. De stad ademt geschiedenis en cultuur. De architectuur, de opzet van de stad en de moderne twist maken deze stad tot een van mijn favoriete steden in Europa. Waar ik het over heb? G E N T!

Facts & figures
Gent ligt in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en heeft ongeveer een kwart miljoen inwoners. Dit inwonersaantal zorgt ervoor dat Gent op een goede tweede plaats komt te staan; Antwerpen is de grootste gemeente van België. Gent is qua grootte te vergelijken met Utrecht. Samen met Brussel, Antwerpen en Brugge behoort Gent tot de populairste steden van België. Na mijn tripje naar Gent begrijp ik dit volkomen! 😉

What to see
Gent heeft zoveel leuke dingen om te doen, maar deze mag je zeker niet missen! Deze tips zijn trouwens ideaal voor als je kort verblijft in Gent (bijv. voor een business trip). In relatief korte tijd zie je veel van de stad.

Patershol
Het Patershol is een historische Middeleeuwse wijk in het centrum van Gent. Waarom is deze wijk een bezoekje waard? Dit is een van de oudste wijken van Gent; hier vindt je vijf eeuwen geschiedenis! Ook bevinden zich in deze wijk heel veel leuke en gezellige restaurantjes.

Gras- en Korenlei
Dit is echt het mooiste stukje van Gent als je het mij vraagt! Als we het de Gentenaren vragen is dit de plek om te zien en gezien te worden. Jongeren komen bij elkaar om samen wat te eten of drinken aan het water, toeristen en locals genieten van de vele terrasjes die het rijk is..

Als je echt de geschiedenis van Gent in wilt duiken is dit de place to be. De Gras- en Korenlei waren vanaf de Middeleeuwen hét economische centrum van de stad; alle handelsschepen kwamen hier de stad binnen. De huizen (nu voornamelijk restaurantjes) hebben allemaal een eigen verhaal die verteld wordt in de gevels. Gras- en Korenlei zou je zowel overdag als ‘s avond moeten bezoeken; de verlichting hier is echt super mooi en tovert de stad ’s avonds in een sprookje.

Appelbrugparkje
Een cute parkje die zich bevindt tegenover het Design Museum Gent. Het heeft een mooi uitzicht op de Leie. Ideale plek om even bij te komen en te genieten van de zon en het uitzicht.

Het Graffitistraatje
De overheid wil geen graffiti op de mooie oude gebouwen en daarom heeft het in 1995 een gedoogzone ingesteld; het graffitistraatje! Het graffitistraatje, de Werregarenstraat genoemd, is een kleine steeg in het centrum waar (beginnende) graffitiartiesten hun kunstwerken op de muren mogen spuiten. Waar je ook kijkt, iedere keer zie je weer iets anders!
Super gaaf om doorheen te lopen en natuurlijk voor de gemeente de perfecte manier om andere gebouwen graffitivrij te houden.

Belfort
Uit welk hoog gebouw je ook kijkt, je zal altijd de drie torens blijven zien. Deze beroemde torenrij wordt gevormd door de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Het Belfort is het symbool voor onafhankelijkheid en behoort nu tot het Werelderfgoed van de UNESCO. Gezien het Belfort hét symbool is voor Gent is dit een bezoekje waard!

Gravensteen
Wat Gravensteen zo bijzonder maakt is dat dit de enige overgebleven Middeleeuwse burcht in Vlaanderen is. Zelfs het verdedigingssysteem is nog intact! Indien je niet veel tijd hebt, kun je erom heen lopen en Gravensteen van de buitenkant bewonderen. Heb je echter wel iets meer tijd, dan is dit echt een bezoekje waard. Waan je in het leven van Filips van den Elzas en bewonder de stad van bovenaf!

Groot Vleeshuis
In de Middeleeuwen moest vlees gecontroleerd worden voordat het werd verkocht. Om dit goed uit te kunnen voeren en om de controle te houden, werden er vleeshuizen opgericht. Het Groot Vleeshuis is hier een van. Het werd vroeger gebruikt als overdekte markt en gildehuis en tegenwoordig is dit dé plek om streekproducten te kopen. Wil je meer weten van de Belgische (eet)cultuur? Dan is dit een must visit.

What to eat
Gent staat bekend om de goede en verfijnde keuken. Het is niet voor niets een geliefde stad voor fijnproevers!

Belga Queen
Een van de beste restaurants in Gent is Belga Queen. Belga Queen bevindt zich aan het water en is gevestigd in het oudste gebouw aan de Graslei. Het gebouw komt uit 1200 en dit was ooit de locatie waar graan uit de schepen werden opgeslagen. De sfeer die dit restaurant uitademt is echt fantastisch; je ziet de geschiedenis terug. Belga Queen heeft een verfijnde keuken en je kunt hier terecht voor een kwalitatief goede lunch, diner of een cocktail aan de bar. Als je op business trip bent en je zoekt een goed restaurant om met je zakenpartner(s) heen te gaan, Belga Queen it is!

Gentse neuzekes
Een van de doelen die ik tijdens deze trip had was erachter komen wat die Gentse neuzekes nu precies zijn. Als je je verdiept in de local culture van Gent, kom je er al gauw achter dat die Gentse neuzen (ook wel cuberdons genoemd) toch wel een dingetje zijn en zonder deze neuzen geproefd te hebben mis je toch wel iets. Dus off we gooo! Gelukkig kent iedereen in Gent deze neuzekes en waren ze niet moeilijk te vinden. De confiserie Temmerman is de plek om de Gentse neuzen te kopen. Aangeraden wordt om ze ook mee te nemen naar huis. Buiten België worden de (echte) cuberdons niet verkocht!

Barranzza
Een hip tentje, een terrasje aan het water, genieten van de zon.. Oh yes, I love Barranzza! Middenin de drukke winkelstraat zit er een steeg die uitkomt bij het tentje Barranzza. Barranzza heeft een mooi terras en als je geluk hebt (zoals ik had) kan je aan het water zitten en genieten van het uitzicht, de boten vol toeristen die voorbij varen en zwaaien, de zon die onder gaat.. En natuurlijk niet te vergeten; het Kriek biertje! 😉

Clouds in my coffee
Ik hou van die hipstertentjes, die goede koffie serveren en een nog beter (lees: gezond) ontbijt. Als ik de keus heb tussen ontbijten in mijn hotel of buiten, kiest ik zeker voor het laatste! Clouds in my coffee is een super leuk ontbijt- en lunchtentje net buiten het centrum. Vanaf het centrum is het ongeveer acht minuten rijden. Lijkt misschien lang, maar ik beloof je hierbij dat het de moeite waard is! Oh, en mocht je nu leuke spullen zien in dit tentje; achterin de tuin hebben ze een winkeltje waar ze deze spullen verkopen.

Handig!

Citycard Gent
Voor bezoekers heeft Gent de CityCard Gent geïntroduceerd. Voor 30-35 euro (voor respectievelijk 48 uur of 72 uur) krijg je toegang tot historische huizen, musea, attracties en krijg je een gratis gegidste boottocht, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en van de hop on hop off watertram. Ook kun je gratis een fiets huren voor één dag. Super handig voor een short break in deze city dus!

Deelnemende monumenten en musea: Sint-Baafskathedraal (Lam Gods), Gravensteen, Belfort, Museum voor Schone kunsten, S.M.A.K., STAM, MIAT, Design Museum Gent, Sint-Pietersabdij, Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain, Museum voor de geschiedenis van de wetenschappen, De Wereld van Kina, Provenciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Hotel Clemmen en Hotel d’Hane Steenhuyse.

Boottocht bij: Boat in Gent, De Bootjes van Gent-Rederij Dawaele, Rederij de Gentenaer of Gent Watertourist.

Hop on en hop off watertram bij: De Bootjes van Gent-Rederij Dewaele en Boat in Gent.

De Wasbar
De Wasbar is de place to be als je je kleding moet wassen en ondertussen gewoon wilt genieten van een goed ontbijt, brunch, lunch, cocktail of biertje. De Wasbar zit midden in het centrum en is iedere dag geopend. Voor een paar euro kun je hier je kleding wassen en drogen. Dit is ideaal voor je business trip; niet ieder hotel heeft namelijk een wasservice.

Where to stay?
Goede hotels in het centrum van Gent zijn hotel Gravensteen en Hotel NH Belfort. Voor zowel privé als business trips zijn deze aan te raden.

Zoals je leest heeft Gent veel te bieden! Ben jij er al eens geweest?

 

Liefs,
Denise