Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!
Konnichiwa Japan!

Het heeft toch wel iets magisch; aankomen in een eerder bezocht land en het dan steeds meer ervaren als thuis. Je bent gewend aan de gebruiken, kent de omgeving of herkent veel dingen. Ondanks dat ik er nog “maar” vier keer ben geweest, voelt Japan voor mij als een thuis.

Onbeschrijvelijk
Japan is moeilijk te beschrijven.. Het land is echt met niets te vergelijken. Het land is mysterieus en dat maakt het zo fascinerend.

Japan, het land dat qua technologie al zo ver is, het land waar groene thee aan elk willekeurig product wordt toegevoegd en waar ze het lekkerste vlees hebben. Maar het is ook een land waarin mensen overkomen als robots; zwart maatpak aan, gezicht op standje emotieloos, koffertje in de hand en onderweg naar kantoor. (Bij)slapen doen ze in de metro of tijdens meetings. Genieten van het leven doen ze hier echt veel minder dan in Nederland.

Werkdagen van 12 uur zijn meer dan normaal. Vaak wordt de dag afgesloten met de nodige alcoholische versnaperingen. Na zoveel sake gedronken te hebben, zie je mij de volgende dag echt niet fris en fruitig op kantoor verschijnen. De Japanners wel; alsof er die avond tevoren niets gebeurd is! Ik heb ze gevraagd hoe ze dit voor elkaar kregen. Als antwoord kreeg ik een lach..

In Japan vind je ook heel veel gokhallen en zelfs in winkels mag je lootjes trekken. Het toppunt was de ATM; zelfs de geldmachine maakt dezelfde geluiden als een gokautomaat. Wat een feest!

Ondanks dat er zoveel mensen in het land wonen, is alles heel goed geregeld. Mensen wachten keurig in lange rijen voor de trein en laten uitstappende mensen eerst voor. Ik heb echt helemaal niemand kunnen betrappen die wilde voorkruipen!

Wist je trouwens dat de treinen op de millimeter nauwkeurig stoppen? Machinisten zijn er zelfs om ontslagen als ze niet precies de trein stoppen waar ze moeten stoppen. En geloof me, met die supersnelle bullit trains zou stoppen voor mij al een uitdaging op zich zijn!

In Japan hebben treinen ook speciale coupés voor vrouwen en het is aan ons om te bepalen in welke coupé je stapt. Het viel mij op dat de meeste vrouwen toch wel voor de vrouwencoupés kiezen. Dit is op zich wel te begrijpen als we de cijfers erbij pakken met betrekking tot seksuele intimidatie. Er wordt niet openlijk over gesproken, maar het feit is wel dat er meer vrouwen worden lastiggevallen in treinen. Uit schaamte durven ze hier niet over te praten en zo blijft het probleem helaas bestaan.

Robots
Robots zijn misschien voor ons nog een ver-van-je-bed-show, maar in Japan is het de orde van de dag. Het eerste hotel die volledig wordt gerund door robots staat, jawel, in Japan. In shopping malls worden mensen geholpen door robots en ook in de zakenwereld worden ze meer en meer ingezet.

Ik hoefde dan ook niet gek op te kijken dat robots tijdens een meeting werden besproken. Helaas was de oplage nog minimaal, maar anders had deze zakenpartner er graag een willen aanschaffen voor een paar duizend euro. Hij zag al helemaal voor zich hoe deze robot onze producten kon verkopen.

Must visits
Voor mij is Japan een land waar je aan de ene kant heel veel energie van krijgt en aan de andere kant brengt het je de rust die je nodig hebt. Het is aan jou te bepalen waar je behoefte aan hebt!

Tokyo
Tokyo is de hoofdstad van Japan en is alleen daarom al een bezoek waard!
Een paar wijken in Tokyo zijn echt de moeite waard om te bezoeken; Akihabara, Yanaka, Shinjuku en natuurlijk Harajuku.
Akihabara is de gamewijk van Tokyo en is tegenwoordig het paradijs voor geeks en nerds.
Yanaka is een wijk waar je kennismaakt met het “oude”, historische Tokyo.
Indien je opzoek bent naar een party die de hele nacht doorgaat, zit je in Shinjuku goed! Dit is ook wel de red light district van Tokyo. Naast clubs vindt je ook diverse massagesalons. Al betwijfel ik of je in deze wijk een normale massage kan krijgen. 😉
Harajuku is misschien wel de meest bekende wijk van Tokyo; de wijk van de modebewuste Japanners. De jongeren dragen de meest creatieve creaties, vaak gebaseerd op Manga of Anime.

Kyoto
Kyoto is my all time favorite! Al bij aankomst valt de rust als een warme deken om je heen. Deze stad is anders. Hier heersen rust en sereniteit.
Kyoto staat ook wel bekend als de cultuurhoofdstad van Japan en was vroeger zelfs de keizerlijke hoofdstad. Hier vind je de meeste tempels, een prachtig en rustgevend bamboebos én kun je hier oog in oog komen te staan met geisha’s. Praat met ze, leer ze kennen en kom alles te weten over de Japanse cultuur.
Voor souvenirs en lekkernijtjes ben je in Kyoto ook aan het juiste adres. In de winkelstraatjes vindt je diverse winkeltjes en boetiekjes waar je de mooiste producten kunt kopen.
In Kyoto vind je onder meer de hoogste pagode van de tempel Toji, Kasteel Nijo en natuurlijk het gouden paviljoen Kinkaku-ji. Dit paviljoen is echt een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Ook kan je hier een traditionele theeceremonie bijwonen. Absoluut een aanrader!

Nara
Nara werd gesticht als Oord van Vrede en werd het centrum van boedhisme. Nara is vooral bekend van het Narapark. In dit park vind je heel veel tempels, maar ook lopen hier 1200(!) tamme herten rond. Op de straten worden verse koekjes voor ze gebakken die je voor nog geen euro kan kopen. De herten worden zo goed verzorgd en behandeld, omdat ze als boodschappers van goden worden beschouwd. Het tempelcomplex Todai-Ji is een van de grootste houten bouwwerken ter wereld en is het huis van de Grote Boeddha.

Osaka
Osaka is een grote stad waar je heel veel galeries, hotels en shopping malls vind. Toch staat deze stad ook bekend om het extravagante nachtleven en de goede restaurantjes. Het Kasteel Osaka mag je zeker niet vergeten tijdens je bezoek aan Osaka!

Kobe
De stad Kobe staat voor mij gelijk aan het lekkerste vlees ter wereld! Kobe beef; beef dat van koeien komt die bier krijgen en gemasseerd worden. Het vlees is zo mals dat het smelt op je tong! Bezoek een restaurantje in Kobe en bestel je Kobe beef.
Na het eten is Kasteel Himeji-Jo zeker een bezoekje waard. Dit is de grootste van de twaalf overgebleven feodale kastelen.

Fuji berg
De Fuji berg is met zijn 3776 meter de hoogste berg van Japan. Sinds 1707 is deze vulkaan in ruste. Tot 100 jaar geleden werd de Fuji zo heilig gevonden dat priesters en pelgrims de vulkaan massaal gingen beklimmen. De Fuji berg komt veelvuldig voor in de Japanse kunst en is dan ook wel als symbool van Japan te beschouwen. Mocht je tijd hebben, plan dan zeker een bezoek aan deze berg!  

Hiroshima
Hiroshima is helaas bekend van de tweede wereldoorlog toen de VS een atoombom op deze stad liet vallen. Het dodental liep op tot meer dan 180.000 mensen. Voor de geschiedenis en monumenten bezoeken veel mensen deze stad.

Zelf kan ik wel tientallen blogs over Japan schrijven; er is zoveel te zien, te leren en te ontdekken en dus ook te delen!
Maar voor nu ga ik me eerst voorbereiden om mijn volgende Japanse reis. Okinawa it is!

Ben jij al eens in Okinawa geweest? Tips zijn meer dan welkom! 😉

Liefs,
Denise