“Yoga is not just doing some exercise, it is so much more. It is to expand your awareness, sharpen your intellect and enhance your intuitive ability”. 

Na een fijne Yang yogales en een ontspannen Yin yogales, is het vandaag tijd voor een Yin Yang yogales!

Yin Yang
Yin Yang komt voort uit het Taoïsme. Het Taoïsme is een Chinese filosofische en religieuze stroming. Het staat voor de basis van alles. Voor het goed en het kwaad, de aarde en de hemel, de ziel, de oerkracht, de schepping, het niets en het alles. Volgens het taoïsme bevindt alles zich in een perfecte harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering. Het is de bedoeling dat de mens helemaal in harmonie komt met de natuur en het heelal. Volgens de taoïstische filosofie manifesteert de levensenergie qi zich in het universum in twee energieën, de tegengestelde en aanvullende principes van de natuur: Yin en Yang.

Yin en Yang staan voor dingen die elkaar aanvullen.
Yin is de maan, Yang de zon.
Yin is de schaduw, Yang is het licht.
Yin is de inademing, Yang de uitademing.

Yin is meer zwart, koud, stevig, aarde, vrouwelijk, naar binnen gekkerd en op de aarde gericht. Yang is meer wit, warm, bewegelijk, veranderlijk, licht, mannelijk, open en naar de hemel gericht.

Je bestaat niet uit een perfecte helft Yin en perfecte helft Yang. Om ervoor te zorgen dat Yin en Yang elkaar kunnen aanvullen in jouw lichaam, moet je het evenwicht voor jezelf leren ontdekken. In de winter verliezen bomen hun bladeren; de natuur rust. In de lente zie je nieuwe knoppen aan de bomen en zie je de natuur langzaam weer energie krijgen.

Wij doen vaak het tegenovergestelde; in de zomer blaken we van energie en toch nemen we dan vakantie. In de winter voelen we ons veel minder goed, maar blijven we doorwerken.

Iets kan op het ene moment meer yang zijn dan yin
Misschien herken je het van jezelf dat je heel veel in de actie zit. Alleen maar aan het doen bent. Van hot naar her vliegt, je werk heel goed wilt doen, de lat hoog ligt en misschien ook nog wel heel erg aan het zorgen bent voor anderen. En dat je moeite hebt met een moment pakken voor jezelf. Dan zit je heel erg in yang.

Of soms het je van die momenten dat je niet vooruit te branden bent, dat je moe bent. Nergens zin in hebt. Je je ongemotiveerd voelt. Dan zit je heel erg in yin.

Neem de tijd om goed naar je lichaam te luisteren, dan vertelt het je precies waar je behoefte aan hebt. ♥

 

Veel plezier & geniet!

Liefs,
Denise

 

Disclaimer
Het deelnemen aan de online yogalessen is geheel voor eigen risico. Marja Bazuin kan niet aansprakelijk gesteld worden voor mogelijke blessures, ongevallen of materiële schade die al dan niet direct of indirect in verband gebracht kunnen worden met deelname aan de lessen.