We kennen allemaal de meest bekende vorm van suiker; witte kristalsuiker. Tegenwoordig zit het zelfs in producten verwerkt waarvan je het in de eerste instantie niet in zou verwachten. Bijvoorbeeld in vleeswaren (kipfilet!) en ketchup.
Producenten voegen suiker toe aan voedingsmiddelen om smaak, luchtigheid en de houdbaarheid te verbeteren. Maar is deze suiker echt nodig? En wat als bedrijven claimen dat het product suikervrij is, is dat dan wel écht zo?

Lesje koolhydraten en glucose
Om spieren, organen en het zenuwstelsel goed te kunnen laten functioneren hebben ze energie nodig. De belangrijkste energiebron zijn koolhydraten. De koolhydraten worden tijdens het spijsverteringsproces in steeds kleinere deeltjes opgesplitst totdat ons lichaam de koolhydraten als de meest simpele variant kan opnemen: glucose.

Glucose zorgt ervoor dat wij de hele dag energie hebben. Krijgen we meer glucose binnen dan dat we op dat moment nodig hebben, dan wordt dit opgeslagen in onze spieren (glycogeen genoemd). Krijgen we meer binnen dan we kunnen gebruiken en opslaan? Dan wordt de glucose omgezet in vet en gaan wij in gewicht toenemen.

Koolhydraten en het effect op onze bloedsuikerspiegel
Door het eten van koolhydraten verandert onze bloedsuikerspiegel. Vlak voor het eten zal onze bloedsuikerspiegel iets lager liggen dan anderhalf uur na de maaltijd. Dit komt uiteraard door de glucose in de maaltijd. Daarom is het erg belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Goede koolhydraten komen uit graanproducten, groenten, fruit, aardappelen en peulvruchten. De slechte koolhydraten komen uit geraffineerde producten en gewone suiker.

Waarom is suiker zo slecht voor je?
Er wordt beweerd dat suiker net zo verslavend is als drugs en dat het de oorzaak is van vele ziektes. Er zijn echter ook nog andere redenen..

Suiker heeft een slechte invloed op je immuunsysteem
Om suiker af te kunnen breken verbruikt je lichaam vezels, vitaminen en mineralen. Suiker verbruikt dus reserves van gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zorgt suiker ervoor dat je maag- en darmstelsel verzuurt raakt. Je immuunsysteem wordt onderdrukt en je weerstand verslechtert.

Een suikeroverschot schopt onze insulineproductie in de war
Wanneer je suikerrijk voedsel eet, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit belangrijke hormoon zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in het bloed en lichaamscellen. Echter wanneer er teveel glucose (dus suiker) in het bloed komt raakt de insulineproductie in de war. Je lichaamscellen worden immuun voor de enorme hoeveelheid insuline. Dit kan vervolgens leiden tot verschillende ziektes, zoals diabetes type II (suikerziekte), overgewicht en hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Suiker tast je tanden aan
Uit dit onderzoek blijkt dat suikers slechte bacteriën in je mond voeden en dat de zuren je tanden aantasten.

Suiker zorgt voor de welbekende after-lunch dips
Je kent die momenten wel; om 3/4 uur ’s middags begin je al te gapen achter je bureau.

Suiker kan voor “die vage klachten” zorgen
Hieronder vallen hoofdpijn, eczeem, acne, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen en allergieën.

Suiker heeft invloed op onze emoties
Grote hoeveelheden suiker zorgt voor grote hoeveelheden insuline. Wanneer dit teveel wordt kan het zelfs invloed hebben op je hersenen, met emotionele uitbarstingen tot gevolg. Dit komt ook mede dankzij die pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, zoals eerder uitgelegd. Met name kinderen en pubers kunnen hier veel last van hebben.

Van suikerrijk voedsel blijf je eten
Suiker is niet alleen verslavend, maar het geeft ons ook geen verzadigd gevoel. Je blijft maar eten, veel meer dan je nodig hebt!

Suiker maakt ouder
Net als sigaretten en UV-stralen lijkt ook suiker ervoor te zorgen dat je huid sneller veroudert. Volgens onderzoekers zouden suikers zich ophopen in onze huid en daarbij het collageen aantasten. Het gevolg? Een minder elastische huid en dit zorgt op den duur voor rimpels.

Lightproducten
Steeds meer mensen worden zich bewust van de effecten van suiker en schrappen suiker van het menu en kiezen in plaats daarvan voor light producten. Deze light producten bevatten dan misschien geen suiker, maar wel suikervervangers. En deze suikervervangers zijn vaak niet veel beter dan suiker. Wees hier dus voorzichtig mee!

Betekent “suikervrij” echt 0% suiker?
De marketingafdelingen weten ons heel goed te misleiden. Ze gooien een paar fancy teksten op de verpakkingen en wij moeten maar aannemen dat zij het beste met ons voor hebben. “Het product dat u nu in handen heeft is gezond!”.

Echt zo? Nee. Helaas.

Een goed voorbeeld is de graanreep van Bolletje:
Op de verpakking staat “Goed bezig” en “100% natuurlijk en 100% lekker” wat suggereert dat de repen een gezonde keuze zijn. Als we kijken naar de ingrediëntenlijst zien we dat de repen helemaal geen gezonde keuze zijn:
In­gre­di­ën­ten: gra­nen 63% (tarwebloem, havervlokken, tarwezemelen, gemoute tarwevlokken, ge­mou­te havervlokken, sui­ker, plant­aar­di­ge oli­ën (palm, raap), cran­ber­ry’s (8%), glu­co­se­stroop, glu­co­se-fruc­to­se­stroop, rijs­mid­del (na­tri­um­bi­car­bo­naat), zout, na­tuur­lijk aro­ma.

Een ander voorbeeld is de drinkyoghurt van Optimel.
Op de verpakking staat dat er geen suikers toegevoegd zijn. Je gaat er dan vanuit dat er aan dit product geen suikers of zoetstoffen zijn toegevoegd. Echter als we naar de ingrediëntenlijst kijken, zien we het volgende:
Ingrediënten: ma­ge­re yog­hurt, 5% vruch­ten­sap (ap­pel, 1% fram­boos, aro­nia­bes, ci­troen), ma­ïs­zet­meel, aro­ma, zoet­stof: su­cra­lo­se.

Suikerarm en suikervrij
Twee andere termen die je tegenkomt op verpakkingen zijn “suikerarm” en “suikervrij”.
Suikerarm betekent dat het suikergehalte maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter is. Er zit dus weer suiker in.
Suikervrij geeft aan dat het suikergehalte van het product maximaal 0,5 gram per 100 gram of per 100 milliliter is. Dit is dus ook niet 100% suikervrij!

Stoppen met suiker
Stoppen met suiker kan een uitdaging zijn. Etiketten lezen is nog nooit zo belangrijk geweest, maar waar moet je dan op letten? Indien je een van de volgende benamingen ziet staan, dan weet je dat er suiker in het desbetreffende product zit:

  • Glucose
  • Karamel
  • Basterdsuiker
  • Glucosestroop
  • Rietsuikerstroop
  • Melksuiker
  • Honing
  • Moutextract
  • Kaneelsuiker
  • Glucose en fructosestroop
  • Invertsuikerstroop
  • Appelsapconcentraat
  • Kandij
  • Melasse
  • Rietsuiker
  • Suikerstroop
  • Gekarameliseerde suikerstroop
  • Bruine basterdsuiker
  • Fructose-invertsuikerstroop
  • Melkpoeder (bevat ongeveer 51 procent suiker)
  • Vruchtensap op basis van concentraten
  • Gebrande suikerstroop
  • Magere melkpoeder
  • Geconcentreerd perensap
  • Vruchtensapconcentraat
  • Fructose
  • Kandijsuiker
  • Ruwe rietsuiker
  • Tarweglucosestroop
  • Appelstroop
  • Druivensapconcentraat
  • Sacharose
  • Gekarameliseerde suiker
  • Bruine kandijsuiker
  • Kandijstroop
  • Maïsstroop
  • Geconcentreerd vruchtensap
  • Siroop
  • Gebrande suiker
  • Bruine suiker
  • Karamelsuikerstroop
  • Lactose
  • Vruchtensap uit concentraat
  • Glucosesiroop
  • Invertsuiker
  • Dextrose
  • Kristalsuiker
  • Bruine rietsuiker

 


Ik heb geprobeerd het zo kort mogelijk te houden, maar er is gewoon heel veel over suiker geschreven. Desalniettemin hoop ik dat je er iets mee kunt en dat het bijdraagt aan het maken van bewuste en gezonde(re) keuzes.

Op naar een healthy lifestyle!

Liefs,
Denise