Vertel me dat iets uniek is en ik wil het met eigen ogen zien en meemaken. Zo ging het ook toen ik hoorde dat de A’DAM LOOKOUT de hoogste schommel van Europa zou krijgen. Hier moest ik meer van weten! En zo geschiedde..

Toerist in eigen land
Zelf heb ik al zoveel van de wereld gezien, maar van Nederland weet ik eerlijk gezegd vrij weinig. Tijd om hier verandering in te brengen en net als alle andere toeristen naar de nieuwe hotspot van Amsterdam te gaan: de A’DAM LOOKOUT!

De A’DAM LOOKOUT is “een observatiedek met een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over Amsterdam. Je kunt het historische centrum van de stad zien, de dynamische haven, het unieke polderlandschap en je kunt de beroemde grachten spotten die onderdeel zijn van de UNESCO werelderfgoedlijst”.

Via een super snelle lift (inclusief light show!) word je naar de top van de toren gebracht. Hier vind je een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis en cultuur in Amsterdam. Leuk voor toeristen (of mensen zoals ik) die meer willen weten over Amsterdam! Alles is zo visueel mogelijk gemaakt; de informatie blijft zo waarschijnlijk iets langer hangen dan wanneer je een bordje met tekst leest 😉 .

Naast de interactieve tentoonstelling bevindt zich hier ook een 360 graden panorama en skybar restaurant. Drankje aan de ene kant en uitzicht over de stad vanaf de 20e verdieping aan de andere kant. Niet heel verkeerd als je het mij vraagt!

Vanaf het restaurant bereik je via een trap het dak van de toren. Hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Handig is dat er bordjes bij staan zodat je daadwerkelijk weet waar je naar aan het kijken bent! Wat ik ook een pluspunt vind, is dat ze op sommige plekken een gaasvrij stuk hebben gemaakt. Nu kan je tenminste normaal foto’s maken zonder dat je moeilijk hoeft te doen en bang hoeft te zijn dat je het gaas er bij op krijgt.

Over The Edge
Dit is dé reden waarom ik naar de A’DAM LOOKOUT wilde; Over The Edge is namelijk de hoogste schommel van Europa. En gezien dit weer iets unieks is, stond deze op mijn bucketlist en ben ik er klaar voor om deze af te vinken!

Over The Edge bestaat uit twee schommels waar je per tweetal in kan. De schommels brengen je automatisch nog een stukje hoger, zodat je uiteindelijk op 100 meter hoogte heen en weer kunt gaan schommelen. Je hoeft echter niet zelf te schommelen; de schommels zijn op een bepaald tempo ingesteld. Twee minuten lang schommel je heen en weer over de rand van de toren met Amsterdam pal onder je. Camera’s zijn niet toegestaan, maar het personeel dat hier werkt is echt geweldig. Zij maken de foto’s voor je!

Happy in de schommel?
Het uitzicht is mooi, de ervaring is echt heel gaaf, maar toegegeven.. Het was ook écht wel eng! Toen we in de rij stonden waren nog vol goede moed. Pas toen we omhoog gingen met de schommel kwamen de zenuwen. Shit, dit was écht hoog!

Slim als we zijn, dachten we dat we zelf we konden schommelen (vraag me maar niet hoe we hierbij kwamen). Natuurlijk is het veel logischer dat de snelheid automatisch geregeld zou worden en dat was dan ook het geval. Als je de snelheid niet verwacht, is het toch wel eentje waar je een kleine u tegen zegt.. Die twee minuten leken wel een eeuwigheid! Gelukkig helpt het kijken in de verte nog een beetje. Als je de hoogte gaat combineren met het tempo én naar beneden kijken, ben je verloren. 😉

Persoonlijk denk ik dat het echt een ervaring is die je een keer meegemaakt moet hebben. Over The Edge is immers iets unieks in Nederland en als je een thrillseeker bent, ga je dit geweldig vinden. Zelf heb ik een soort van hoogtevrees overgehouden van mijn bungeejump, dus ik zat gewoon iets minder chill in de schommel 😉 .

Ben je overtuigd of nieuwsgierig geworden?
De A’DAM LOOKOUT vindt je hier:
Verdieping 20 & 21 van A’DAM Toren Amsterdam
Overhoeksplein 5
1031 KS Amsterdam

Parkeren kan in de naastgelegen parkeergarage.

De toren is iedere dag van 10-22 geopend.

Kosten: 12,50 euro voor de toegang tot de A’DAM LOOKOUT + 5 euro voor Over The Edge.
Ik raad je aan om naar kortingscodes of -bonnen op internet te zoeken. Zo vonden wij via een Rabobankactie twee tickets voor 3,50 euro per stuk in plaats van de normale 12,50 euro. Zo konden we naar boven én schommelen voor 8,50 euro!

Laat je me weten als je bent geweest? Ben benieuwd wat jij er van vindt!

Liefs,
Denise