Sporthorloges zijn hip, hot en happening. De meeste mensen die bewust bezig zijn met een gezonde levensstijl hebben vaak wel een sporthorloge of activity tracker. Heel cool, zo’n ding, maar hoe weet je nou welke sporthorloge bij jou past?

Dus, je hebt besloten dat je een sporthorloge wilt nemen, alleen je hebt geen idee welke je wilt kopen. Er is zoveel keuze! Daarom deel ik vandaag deze blog om het vinden van de juiste sporthorloge voor jou iets makkelijker te maken. šŸ™‚ Om dat te doen,Ā moeten we eerst een paar stappen volgen:

Meten is weten
Ten eerste moet je nagaan voor jezelf wat je eigenlijk precies wilt weten. Wat wil jij precies gaan meten met behulp van een sporthorloge? Wil je weten hoe je slaapt? Hoeveel stappen je vandaag hebt gezet? Of wil je je horloge gebruiken voor hardlopen of juist krachttraining? Zo zijn er eigenlijk wel onderdelen die je voor jezelf na moet gaan:

Ik wil meten…

 • Dagelijkse activiteiten
  Onder je dagelijkse activiteiten vallen slapen en het aantal stappen dat je die dag hebt gezet. De meest simpele en goedkope activity trackers geven hier al inzicht in. Deze activity trackers zijn dan ook geen horloges, maar vaak minimalistische armbanden. Je dagelijkse activiteiten worden dan via de armband gemeten en weergeven in een app op je telefoon.
 • Hardlopen
  Ben jij een hardloopfanaat en wil jij graag je prestaties verbeteren? De meeste sporthorloges bieden hier uitkomst voor. In de meeste sporthorloges zit wel een hardloop meting in verwerkt. Hierbij moet je voor jezelf nagaan of je GPS erbij wilt hebben om na te gaan waar je precies hebt gelopen. De sporthorloge houdt dan je momentele en gemiddelde snelheid bij, afgelegde afstand en de tijd dat je hebt gelopen. In een mobiele app kan je dan je resultaten bereiken en ook de route die je hebt afgelegd (als je GPS hebt).
 • Verbrande calorieĆ«n
  Veel sporthorloges en activity trackers geven wel weer hoeveel calorieƫn jij op een dag hebt verbrand. Dit is dan gebaseerd op je dagelijkse en sportactiviteiten. De gegevens worden dan vaak gebaseerd op je lengte en gewicht die je van te voren hebt ingevuld. Helaas is het vaak geen accurate berekening van wat je daadwerkelijk hebt verbrand, omdat zoiets vrij moeilijk te meten is. Om toch tot een redelijk accurate berekening te komen, moet je een sporthorloge met hartslagmeter kopen. De berekening wordt dan een stuk preciezer, omdat de verbrande calorieƫn dan ook berekend wordt m.b.v. je hartslag. Vaak zijn de sporthorloges die gecombineerd zijn met een hartslagmeter ook te combineren met een voedingsapp. Je vult dan zelf in hoeveel calorieƫn je hebt gegeten op een dag en via de app kan je dan precies zien hoeveel calorieƫn je nog mag eten of juist moet verbranden. Extra handig dus!
 • Trainen op hartslag
  Er zijn sporters die hun prestaties verbeteren gebaseerd op trainingen op hun hartslag. Een sporthorloge met hartslagmeter kan hierbij helpen, maar 100% correct is het niet. Voor deze mensen is het raadzaam om een sporthorloge te kopen i.c.m. een hartslagband. Deze band draag je dan onder je borst tijdens het sporten. De band meet dan je hartslag en synchroniseert dit met de gegevens op je sporthorloge. Doordat de band dicht bij het hart zit, is de meting een stuk preciezer.
 • Verschillende sporten
  Doe je aan veel verschillende sporten en vind je het gewoon leuk om te kijken hoe je presteert? Zoek dan naar een horloge die veel verschillende sporten kan meten. Vaak bij het onderzoek doen wordt er wel per horloge aangegeven wat hij precies kan meten. Sporten die gemeten kunnen worden zijn o.a. hardlopen, krachttraining, golf, zwemmen, roeien, cardio, wandelen, fietsen, skieƫn en surfen.

Wat wil ik uitgeven?
Als tweede moet je nagaan hoeveel je precies uit wilt geven aan je sporthorloge. De prijzen kunnen namelijk variƫren van tussen de 10 en 600 euro. Als je voor een simpele activity tracker gaat, dan kan je rekenen op een bedrag van tussen de 10 en 100 euro. Afhankelijk van het merk dat je kiest. Wil je een sporthorloge voor het hardlopen, dan zit je al gauw tussen de 50 en 200 euro. Als je een sporthorloge wilt met bijvoorbeeld GPS en hartslagmeter erbij, dan moet je gauw rekenen op een bedrag van boven de 200 euro. De prijzen lopen dus erg uiteen, maar dit heeft uiteraard te maken met de functies die je wilt hebben, maar ook het merk dat je kiest. Bekende merken (en vaak duurdere) voor sporthorloges zijn: Garmin, Fitbit, Tomtom en Polar. Goedkopere, merkloze sporthorloges kan je vinden op bijvoorbeeld Ali Express.

Review
Als laatste kan het helpen om reviews te bekijken op YouTube. Heb je dus al een beetje onderzoek gedaan en een keuze gemaakt? Dan kan je op YouTube op zoek gaan naar een review over je sporthorloge. De meeste reviews geven inzicht in hoe de sporthorloge eruitziet en functioneert, maar ook hoe die presteert. Bekende sporthorloges worden ook vaak met elkaar vergeleken in reviews, waardoor je misschien makkelijker een keuze kunt maken als je twijfelt tussen twee horloges.

Als je bereid bent om te investeren in een goede sporthorloge, dan raad ik je vooral aan om bovenstaande punten te volgen. Zo maak je een goede overwogen keuze en is de kans dat je spijt krijgt van je aankoop minimaal!

Ik zelf heb een Garmin Vivoactive HR en ben er dol op! Heb jij ook een sporthorloge?

Liefs,
Selena