Zonder dat we ons er direct van bewust zijn, bevatten veel producten die wij gebruiken giftige stoffen. Deze giftige stoffen kunnen onze hormoonhuishouding in de war schoppen en ons uiteindelijk zelfs laten aankomen.

Vandaag gaan we kijken hoe het zit met onze plastic waterflesjes!

BPA
Een van deze “fijne” stofjes is BPA, ook wel bisfenol A genoemd. BPA komt voor in plastic en is daardoor ook terug te vinden in onze plastic waterflesjes.
BPA richt schade aan onze lever aan waardoor het steeds lastiger voor onze lever wordt om de gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen. In plaats van de gifstoffen te verwijderen, worden ze opgeslagen in onze vetcellen. Daarnaast bevat BPA ook synthetische oestrogenen (xeno-oestrogenen), waar onze hormoonhuishouding van in de war raakt. Twee redenen die ervoor kunnen zorgen dat wij in gewicht toenemen.

Hoe BPA in ons lichaam terechtkomt
BPA kunnen we verwelkomen in ons lichaam doordat het uit de verpakking in ons eten of drinken “lekt”. Vooral verhitting zorgt ervoor dat er nog meer BPA in ons eten of drinken terecht komt. Dit is dan ook een van de redenen waarom het afgeraden wordt om water te drinken uit een plastic flesje die lang in een warme auto heeft gelegen.
Een andere reden dat BPA in ons lichaam terecht kan komen is de plastic waterkoker die we thuis of op kantoor gebruiken. Deze plastic waterkoker wordt immers ook verhit en geeft daardoor ook BPA af aan het water dat erin zit.

Bekijk de onderkant van je waterflesje!
Door de onderkant van je waterflesje te bekijken, kom je erachter hoe “gezond” jouw waterflesje is. Aan de onderkant staat namelijk in reliëf een driehoekje met een nummer van één tot en met zeven vermeld. Hoe hoger dit nummer is, hoe slechter de kwaliteit van het plastic en hoe groter de kans dat er synthetische oestrogenen en chemicaliën in je water terechtkomen. Mocht je toch perse plastic waterflesjes willen blijven gebruiken, kies er dan eentje uit met een heel laag nummer (één is in dit geval het beste).

Gezonde alternatieven
Gelukkig zijn er ook gezonde alternatieven om te voorkomen dat BPA in je lichaam terecht komt!
Zo kun je er voor kiezen om roestvrijstalen of glazen flesjes en waterkokers te gebruiken.
Wil je helemaal op “safe” spelen, dan kun je er voor kiezen om het kraan-/leidingwater ook nog eerst te filteren. Zo weet je zeker dat de kans nihil is dat je oestrogenen uit bestrijdingsmiddelen en anticonceptiepillen binnenkrijgt via het kraan-/leidingwater.

Zelf ben ik echt fan van de roestvrijstalen waterflesjes van Mizu. Ze zijn in alle kleuren te verkrijgen en doordat ze gemaakt zijn van roestvrijstaal, hechten bacteriën zich er niet aan en gaan ze dus ook niet stinken.
Handig voor de sporters onder ons; speciale sportdoppen zijn ook te verkrijgen!

Maak jij je ook druk om chemicaliën die in je water terechtkomen of blijf jij lekker uit je vertrouwde waterflesje drinken? Wij zijn benieuwd!

Liefs,
Denise