Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1
Het leven in Hong Kong – Deel 1

Wolkenkrabbers, volgepakte winkeltjes, zakenmensen in driedelig pak, neon reclames, drukke straten en zoveel mensen om je heen.. waar we zijn? Welkom in Hong Kong!

Wat veel mensen niet weten is dat Hong Kong ook een hele andere kant heeft. Het kent rustige parken met plekken om te mediteren of te rusten (ja, dit staat zelfs aangegeven op de bankjes!), de mooiste tempels waar je tot rust komt en de meest heerlijke stranden.

Inwoners
Hong Kong bestaat uit verschillende eilanden, maar het geld wordt verdiend in het centrum van Hong Kong. Hier wonen ook de meeste mensen; zeven miljoen mensen delen een oppervlakte van 1.104 vierkante km! Om al deze mensen onderdak te geven wordt er maximaal de hoogte in gebouwd. Hoge flatgebouwen zijn dan ook vaak de woningen waarin men woont. Er zit enorm veel verschil in de huizenprijzen; zo ben je al snel een paar miljoen kwijt als je op de haven of zee wilt uitkijken!

Taxi
Al op het vliegveld leer je door de taxi’s dat het land uit twee delen bestaat; de rode taxi’s (de urban taxi’s) brengen je overal naartoe in Hong Kong en de groene taxi’s brengen je alleen naar het noodwesten of noordoosten.

Weet je net zoals ik niet in welke taxi je moet stappen? Spreek dan een van de medewerkers aan. Zij zijn zo vriendelijk en spreken goed Engels en kunnen je zeker helpen. De taxi’s zijn niet zo goed onderhouden als bij ons (vaker dan eens zie je dat de kofferbak met een touw vastgemaakt is, omdat ze anders zo de koffers kwijt zijn), maar de meter werkt prima. Houdt er wel rekening mee dat je alleen contant kunt betalen. Van een pinautomaat of betalen met creditcard hebben deze taxichauffeurs (nog) niet gehoord.

Twee delen
Hong Kong bestaat simpel gezegd uit twee delen; Kowloon en Hong Kong Island. In Kowloon waan je je in het alledaagse Hongkongse leven en vindt je traditionele winkels en restaurants. Het financiële hart van Hong Kong bevindt zich op Hong Kong Island. Dit is tevens ook de wijk die sterk in opkomst is. Hier bevinden zich hippe bars en restaurantjes. Als foodlover is dit echt de place to be!

Tijdens mijn reizen verbleef ik zowel in Kowloon als op Hong Kong Island. Ook heb ik het mooie eiland Lantau bezocht, de woonplaats van de tweede grootste, buiten zittende boeddha Tian Tan. Hong Kong is onderhand echt een van mijn favoriete bestemmingen geworden en gezien ik het hele eiland verkend heb, kan ik er super veel over vertellen! Maar in dit deel hou ik het eerst alleen bij Kowloon.

Kowloon
Alleen het rondlopen in Kowloon is al een hele ervaring op zich. Overal waar je kijkt gebeurt er wel iets. Er zijn zoveel mensen op straat en het bijzondere daarvan is dat niemand tegen elkaar aanloopt! Je kan zien dat deze mensen gewend zijn om met zijn velen op een klein stuk te leven. Ik kan het alleen maar bewonderen! ♥

De bekendste wijken in Kowloon zijn Tsim Sha Tui, Yau Ma Tei en Mong Kong. In deze wijken wonen voornamelijk mensen uit de middenklassen en arme(re) arbeiders. Dit maakt de wijken ook minder Westers en geven daarom een goed beeld van het alledaagse leven in Hong Kong.

Tsim Sha Tui
Tsim Sha Tui is de opstapplaats voor de Star Ferry naar Hong Kong Island, maar dit is niet de enige reden dat hier veel toeristen rondlopen. In deze wijk zijn ook veel musea en winkels gevestigd. Je vindt hier onder meer de duurste winkelstraat, Canton Road, waar alle high end brands een eigen winkel hebben.

Als je deze straat uitloopt, kom je uit bij het Kowloon Park. Dit is een van de grotere parken van Hong Kong en deze verdient zeker een bezoekje! Het fijne is dat je door dit park gewoon je weg kunt vervolgen en je uiteindelijk in de wijken Yau Ma Tei en Mong Kok uitkomt. Dit park is perfect om een rondje hard te lopen, maar je kunt hier ook zwemmen of het vogelpark bekijken.

De Avenue of Stars is ook een toeristentrekker; hier vindt je handafdrukken en beelden van verschillende filmsterren. De bekendste is Bruce Lee. In de avond kun je de lichtshow bijwonen vanaf de Avenue of bij de Star Ferry Pier. Als je geluk hebt zie je de beroemde Duk Ling Junk boot ook nog. Die boot maakt je Hong Kong foto helemaal compleet! 😉  Overdag kun je genieten van het uitzicht over de skyline en kun je de Clock Tower bekijken; het restant van het eindstation van de oude spoorwegverbinding naar China.

Nathan Road
De bekendste straat van Hong Kong is Nathan Road. Dit is dé belangrijkste verkeersader van Kowloon. Je herkent het aan de neonreclames, het drukke verkeer en de authentieke winkels en restaurantjes. ’s Avonds komt het hier echt tot leven; marktkraampjes worden opgebouwd, restaurants geopend, terrassen uitgestald. Dan maak je pas echt the local life mee!
Indien je op zoek bent naar souvenirs, is het aangeraden om naar Temple Street of Ladies Market te gaan. Hier staan veel kraampjes en vaak ook met dezelfde producten; vergeet daarom niet af te dingen! Als ze echt boos beginnen te worden, weet je dat je goed zit met de prijs!

Mong Kok
Als je je weg vervolgt op Nathan Road kom je uiteindelijk uit in de wijk Mong Kok. Mong Kok is een iets minder veilige wijk, omdat de politie hier hinder ondervindt van criminele organisaties. Als toerist merk je hier misschien weinig van, al moet ik bekennen dat ik hier in de avond niet zo’n heel fijn gevoel kreeg. Daarom raad ik je aan deze wijk overdag te bezoeken.
Wat bezoek je hier dan? Een van de dingen die ik móest bezoeken was de Goldfish market. In deze straat zijn viswinkels gevestigd. Niets raars zou je denken, totdat je ziet hoe ze erbij hangen; grote en kleine vissen wachten in kleine zakjes tot ze verkocht worden. Wij vinden het zielig, in Hong Kong weten ze niet beter. De appartementen zijn vaak klein en er is simpelweg geen ruimte voor een groot aquarium. Dus of de vis nu in een klein zakje hangt of thuis in een klein aquarium zit, maakt voor hen geen verschil.

In Mong Kok kun je ook naar de Bird Garden. In dit park zie je oude mannetjes met hun vogeltjes die ze proberen te laten zingen. Vroeger konden alleen de rijke mensen zich vogeltjes (pet birds) veroorloven. Tegenwoordig worden de vogeltjes meegenomen zoals wij onze honden meenemen. De kooitjes zijn vaak erg kostbaar, omdat ze gemaakt zijn van een speciaal soort hout. 300 euro voor een vogelkooitje is vaak “meer dan normaal”.

Ten Thousand Buddhas Monastery
Een must visit en mooie afsluiter is de Ten Thousand Buddhas Monastery, gevestigd in Sha Tin en gebouwd door Yuet Kai. Het verhaal gaat dat Yuet Kai deze boeddha’s zelf verzameld heeft (en ook de berg op heeft gebracht!) en dat het acht jaar duurde om dit project te voltooien. 400 treden brengen je tot de top en geven je een fantastisch uitzicht over Hong Kong. Bijzonder is dat iedere boeddha een ander gezicht heeft. Ook al bezoek je deze plek alleen, die boeddha’s geven je het gevoel dat je niet alleen bent! 😉

Als ik op reis ben wil ik zoveel mogelijk leren over de cultuur en de lokale bevolking. Kowloon was voor mij dan ook de perfecte plek, al moet ik ook toegeven dat het soms wel fijn was om even uit de drukte te ontsnappen. Deze rust vond ik op Hong Kong Island en Lantau Island, maar daarover vertel ik je de volgende keer meer!

Ben jij al eens in Hong Kong geweest? Zo ja, wat vond jij de tofste plekken?

Liefs,
Denise