“Let it go”, “Go with the flow”. Mijn moeder heeft het vroeger vaak genoeg tegen me gezegd, maar juist op die momenten kon ik bepaalde dingen niet loslaten. Ik wilde de controle houden en zelf bepalen hoe dingen zouden verlopen. 

Tegenwoordig begrijp ik beter wat ze er mee bedoelde. Vasthouden aan iets waar je geen controle op kan uitoefenen heeft simpelweg geen zin. Het gekke is dat als je kan loslaten op de moeilijkste momenten, alles uiteindelijk goedkomt. Vaak zelfs beter dan verwacht.

Wat is die “flow” precies?
Vroeger kon je waarschijnlijk helemaal opgaan in kleuren of spelen met je speelgoed. Je maakte je nergens druk om en niemand kon je afleiden. Je zat helemaal in je zone. Nu we ouder zijn kleuren we wellicht minder en spelen we niet meer met speelgoed, maar zijn er andere activiteiten waarin we helemaal kunnen opgaan. Denk aan een goed boek lezen, fotografie, reizen, koken, sporten, werk, bloggen etc.. We gaan zó op in onze activiteit dat we alles en iedereen om ons heen vergeten. Er bestaat geen verleden, geen toekomst, alleen het hier en nu. Er heerst volledige orde in ons bewustzijn.

Als we het woordenboek erbij halen, legt deze flow als volgt uit:
“Flow is een geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. Flow is het optimaal beleven van een moment”.

Hoe fijn zou het zijn als we dit iedere dag kunnen ervaren? 😉

De voorwaarden 
Volgens onderzoeker Owen Schaffer zijn er zeven voorwaarden waaraan een activiteit moet voldoen voordat je in je flow kunt komen:

  • Weten wat je moet doen
  • Weten hoe je het moet doen
  • Weten hoe goed je het doet
  • Weten waar je heen moet
  • Het moet een grote uitdaging voor je vormen
  • Het moet een grote kundigheid van je vereisen
  • Je moet vrij zijn van afleiding

Hoe kom je in je flow?
Je begint met het kiezen van een doel die moeilijk genoeg is om uitdagend te zijn en niet te makkelijk, zodat het je verveelt. Zorg ervoor dat je doel duidelijk en concreet is, maar concentreer je op één onderdeel/taak tegelijk. Dit is misschien wel het belangrijkste om in de flow te komen. Het focussen op één onderdeel/taak tegelijk zorgt ervoor dat je in de flow komt, je productiviteit verhoogt, je creativiteit toeneemt, het je meer attent maakt en dat je meer rust ervaart.
Last but not least, zorg ervoor dat je in een omgeving bent waar niemand je kan storen en waar je de controle hebt over wat er om je heen gebeurt.

Je zult merken dat je je meer voldaan voelt en je volop energie hebt na het afronden van je activiteit. Misschien heb je dit wel eens gemerkt bij jezelf; als jij net iets hebt gedaan dat je écht leuk vindt, praat je er vol enthousiasme over (en kun je moeilijk stoppen) en stralen je ogen. Je maakt mensen vrolijk met je verhaal. Kortom, je zat in een flow!

Flow op kantoor
We zitten meerdere uren per dag op kantoor en niets is zo fijn als we onze dagen kunnen doorbrengen in een flow. De werkzaamheden worden afgerond, we hebben plezier en na afloop voelen we ons voldaan. Om dit te kunnen ervaren is het heel erg belangrijk dat we werkzaamheden moeten uitvoeren die iets meer van ons vragen, dan de vaardigheden die we al bezitten. Zo blijven we de uitdaging houden en zal verveling niet snel toeslaan. Indien we werkzaamheden moeten uitvoeren die totaal geen prikkels geven, gaan we ons snel vervelen en dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een bore-out.

Vind je het lastig om in de flow te komen op kantoor? Ga dan eens na of je wel iets doet dat écht bij je past. Je baan en werkzaamheden zouden in evenwicht moeten zijn met je persoonlijk waarden en kwaliteiten. Daarnaast zou het moeten bijdragen aan jouw persoonlijke levensdoel. Indien dit niet het geval is, wordt het misschien tijd om verder te kijken! 😉

Ben jij er al achter wat jou in een flow brengt?

Liefs,
Denise