Kunnen jullie je het moment nog herinneren dat The Green Happiness het eten van een eitje af had geraden? Want een eitje was de ‘menstruatie van een kip’. Gelukkig ontkrachtte Arjen Lubach dit op een hilarische wijze in zijn filmpje (Heb jij hem gezien? Zo niet, doen!), maar door alle commotie kwamen deze ‘vegans’ wel goed onder de aandacht!

Volgens mij noemen de dames van The Green Happiness zichzelf geen echte vegans, maar ik weet dat ze wel heel veel inspiratie voor hun eetstijl uit het veganisme halen. Alleen wat houdt het veganisme precies in? Waarom besluiten mensen dit te doen? En is het makkelijk vol te houden?

Wat is veganisme?
De meeste mensen zijn wel bekend met vegetariërs en weten dat deze mensen geen vlees eten. Veganisme gaat alleen een stuk verder. Veganisme wordt beschouwd als een levensstijl waarbij mensen (voor zover mogelijk haalbaar) afzien van alle vormen van gebruik van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Dit betekent dus dat mensen die vegans zijn van alles afstand doen waarvoor een dier (wreed) is gebruikt. Hoewel veganisme het meest te maken heeft met eten, betekent dit ook dat vegans geen kleding gemaakt van dieren dragen, geen (verzorgende) producten gebruiken met dierlijke eigenschappen erin of waarin dieren voor proef zijn gebruikt, maar ook geen dieren gebruiken voor entertainment. Ze zijn dus ook tegen sporten met dieren en ook tegen bijvoorbeeld dierentuinen.

Waarom veganisme?
Uiteindelijk heeft iedereen zijn of haar eigen motivatie om voor iets zoals veganisme te kiezen. De meeste mensen die voor veganisme kiezen, doen dit dan ook om dierenleed te stoppen. Toch zijn er ook mensen die voor veganisme kiezen, omdat ze overtuigd zijn dat dit beter voor hun lichaam is of beter voor het milieu. Anderen kunnen dit doen vanwege geloofsovertuiging of om het wereldvoedselprobleem te verminderen.
Veel mensen kiezen voor veganisme, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit beter is voor hun lichaam. Een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardige voeding bevat bovendien geen cholesterol en minder verzadigde vetten.

Wat eten vegans?
Zoals je je kunt voorstellen is een veganistische eetstijl geen makkie om mee te beginnen of vol te houden. Je mag namelijk absoluut geen producten eten of drinken waar dierlijke eigenschappen in zijn verwerkt! Bij dierlijke eigenschappen moet men denken aan vlees, vis, eieren, zuivel, honing, gelatine en dierlijke e-nummers.
Een veganistische eetstijl is plant-based, wat dus inhoudt dat je voornamelijk plantaardig eet. Alles wat geteeld en uit de grond komt, past in het straatje van een vegan. Denk hierbij aan fruit, groente, noten en granen. Gezien er ook veel producten zijn waar e-nummers in zijn verwerkt, wordt dit ook zoveel mogelijk vermeden. Een vegan eet dus vaak ook zo puur en onbewerkt mogelijk. Biologisch heeft hierom ook weer de voorkeur.
In principe kan een vegan alle nodige voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgen, mits de vegan een uitgebreid en gevarieerd dieet eraan overhoudt en de benodigde calorieën binnen krijgt. Het is alleen wel belangrijk voor een vegan om extra supplementen van vitamine B12 in te nemen. B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. B12 heb je nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen en een goed functionerend zenuwstelsel.

First steps to being vegan
Heb jij besloten om de stap te maken naar het veganisme? Good for you! Let wel op dat dit een best heftige overgang is. Begin daarom altijd eerst met vegetarisch eten. Als dit goed gaat, kan je ervoor kiezen om in het begin één of twee dagen veganistisch te eten. Je moet je hiervoor wel heel erg in producten verdiepen. Neem de tijd om uit te zoeken wat je wel en niet mag eten en waar je producten kunt kopen. Meer tips om een veganistische eetstijl vol te houden, kan je hier vinden. 🙂

Ik zelf zou absoluut geen vegan kunnen zijn. Ik houd daarvoor te veel van vlees! Na het verdiepen in het veganisme kan ik me wel voorstellen waarom je er wel voor zou kunnen kiezen. Ik heb dan ook niets meer dan alleen respect voor mensen die wel aan deze eet- en/of levensstijl doen!

Wil je meer weten over een plantaardig dieet? Check dan de documentaire ‘Food Choices’ op Netflix!

Liefs,
Selena

Bronnen:
http://www.veganisme.org/