“Die vrouw lijkt wel een man”, “Dat kan echt niet zoveel spieren”, “Dat is niet vrouwelijk”, “Bah” en ga zo maar door..

Daar zat ik dan. In de campervan in Australië samen met mijn beste vriendin op de camping. Het regende behoorlijk hard die avond, dus we konden niks anders doen dan ons terugtrekken in ons busje met een goed tijdschrift en wat lekker drinken. Zo zat ik lekker te lezen in de Happy in Shape en kwam ik een stuk tegen over BNN’ers en wat zij aan voeding en training deden. Ik kan me de namen niet meer herinneren over wie ik zat te lezen, maar één zin is me wel bijgebleven die avond. Een vrouw was behoorlijk sportief en deed graag aan kickboxen. Helaas moest ze met kickboxen stoppen, want ze werd er ‘te gespierd’ van. Dat kon niet, vond ze, “want een vrouw moet wel vrouw blijven”.

Uhm… Pardon!?
Ik denk dat ik die zin wel drie keer opnieuw had gelezen. Stond er nou echt ‘want een vrouw moest wel vrouw blijven’? Hoe kan zo’n zin nou in een tijdschrift staan die gezond leven en lekker sporten promoot?

“Wie denkt ze wel niet dat ze is!?”

Mijn vriendin keek me aan. “Waar heb jij het nou weer over?”. Ik vertelde haar wat er in het tijdschrift stond. Ook zij keek enigszins verbaasd.

Ik wist eigenlijk niet wat ik las. Wie was die vrouw om te bepalen wanneer iemand nou wel of niet vrouwelijk was? Het is prima als zij ervoor kiest om niet gespierd te zijn, maar zo verwoordde zij het (of het tijdschrift) in ieder geval niet. Wie zegt namelijk dat een vrouw geen vrouw meer is, als deze vrouw spieren heeft? Is dat inmiddels niet een wat achterhaald idee?

Iedereen in zijn of haar waarde laten
Helaas blijkt het tegenovergestelde nog steeds waar te zijn. Er zijn nog steeds genoeg mensen die gespierde vrouwen afkraken. Of het nou recht in het gezicht is, achter iemand’s rug of via social media. Het gebeurt eigenlijk nog dagelijks. Ons uiterlijk en de oppervlakkigheid van de mens hebben altijd in onze samenleving een grote rol gespeeld. Soms een te grote rol, als je het mij vraagt. Mensen hebben op de een of andere manier altijd hun mening klaar staan als het aankomt tot iemand’s uiterlijk. Natuurlijk heeft iedereen (gelukkig!) een persoonlijke smaak, maar het ligt wel aan jezelf hoe jij je smaak aan de wereld laat blijken.

Niemand is perfect, maar dat geeft nog geen reden om je ongezouten mening aan die persoon te vertellen. Als we iedereen namelijk in zijn of haar waarde laten en zelfs een keer een compliment geven, dan wordt de wereld al een stuk aangenamer om in te leven.

Zijn gespierde vrouwen nou mooi?
Ik zelf vind gespierde vrouwen echt prachtig. Een gespierde vrouw laat zien dat deze vrouw bereid is om door te zetten. Genoeg discipline heeft om keihard te werken voor het resultaat. Deze vrouw heeft geleerd dat het niet alleen om uiterlijk gaat, maar is ook trots om wat haar lichaam kan en wat ze allemaal bereikt heeft. Deze vrouw straalt kracht, zelfverzekerdheid en vrouwelijkheid uit. En er is in mijn ogen niks mooiers, dan een persoon die die kwaliteiten uitstraalt.

Liefs,
Selena