Een kijkje in de zakencultuur van Maleisië
Een kijkje in de zakencultuur van Maleisië
Een kijkje in de zakencultuur van Maleisië
Een kijkje in de zakencultuur van Maleisië
Een kijkje in de zakencultuur van Maleisië

Vanuit Nederland lijkt heel Azië op elkaar. “Chinees, Vietnamees, Singaporees.. Ze zijn toch allemaal hetzelfde?” Grappig is dat een Chinees dat ooit tegen mij zei toen ik in China was. “Jullie Europeanen lijken echt allemaal op elkaar”.  Ik keek hem waarschijnlijk net zo verbaasd aan als dat men mij in Azië aankijkt als ik zeg dat alle Aziaten op elkaar lijken..

Zelf reis ik al een paar jaar naar Azië en kan ik de verschillen langzamerhand wel herkennen. Verbaasd was ik dan ook toen ik zag dat Maleisië weer hele andere gebruiken heeft en zeker wat business betreft!

Verschillende culturen
Net als in Singapore, kom je in Maleisië ook veel verschillende culturen tegen. Toch is de bevolkingsgroep makkelijk op te delen in drie grote groepen: Maleisiërs, Indiërs en Chinezen. De locals zijn echter wel leidend; andere culturen worden wel geaccepteerd, al zal de overheid altijd de voorkeur geven aan de Maleisiërs. Als we het heel zwart wit gaan bekijken, kan gesteld worden dat de Indiërs de harde werkers zijn in het land.
Chinezen en Indiërs komen naar Maleisië om hier een beter bestaan op te bouwen of omdat ze hier een betere kans hebben om een succesvol bedrijf op te zetten. Toch is en blijft het hier hard werken; support van de overheid krijgt men niet.

De staatsgodsdienst is de islam, gevolgd bij het boeddhisme. Iedereen leeft vreedzaam naast elkaar en is heel tolerant naar elkaar toe. Men past zich makkelijk aan elkaar aan. Zo ervoer ik ook mijn eerste meeting op blote voeten!

Rijk land
Misschien zou je het niet direct denken, maar Maleisië behoort tot de rijkere landen. Dit komt met name door de palmolie waarover het land beschikt. Als we Maleisië gaan vergelijken met de andere Aziatische landen, kunnen we ook constateren dat dit land lang niet zo corrupt is als de omliggende landen. Zo komt 82% van de geïmporteerde producten altijd aan. Niet veel andere Aziatische landen halen dat percentage.

Zakendoen in Maleisië – de grote verschillen
In Maleisië gaat zakendoen heel anders; het is vaak precies het tegenovergestelde dan wij in Nederland gewend zijn!

Levelen
In Maleisië draait alles om relaties en netwerken en dan met name op het juiste level. In het bedrijfsleven is het meer dan ook meer dan normaal dat de hoogste baas zelf niet naar buiten treedt, maar juist vanachter de schermen werkt en zich alleen begeeft in de hogere kringen.

Face
“Face” is net als in China heel erg belangrijk. Er is niets ergers dan aan gezichtsverlies lijden, omdat je toevallig een verkeerde beslissing hebt genomen. Het komt dan altijd voor dat een directeur of manager een groep afgevaardigden naar een (potentiële) klant/leverancier stuurt om de beslissing te maken over het aan te schaffen product. Als de afgevaardigden bevestigen dat het product goed is, zal de directeur of manager er mee instemmen. Mocht de beslissing uiteindelijk toch de verkeerde zijn, dan zal deze directeur of manager altijd wijzen naar de groep afgevaardigden om zo zijn/haar eigen “gezicht te behouden”.

“Face” is niet alleen belangrijk in de zakenwereld, ook in het privéleven komt het weer terug. Zo wil men liever niet thuis koken of thuis eten, want dat staat voor armoede. Waarom zou je thuis gaan koken en eten, “heb je geen geld om uit eten te gaan”? Daarom gaat men liever naar (dure) shopping malls in plaats van zelf een gezond maaltje in elkaar te zetten. Voordeel van een shopping mall is wel dat hier altijd airconditioning is. Men hoeft dus niet in hun warme huis te blijven zitten en/of zelf airconditioning aan te schaffen.

Mening geven
Men zal zich nooit direct uitspreken en zal dit ook zeker niet waarderen als wij dit wel doen. Met onze Europese directheid gooien we juist onze eigen glazen in. Als we het ergens niet mee eens zijn of iets is niet mogelijk (wat de klant sowieso al niet wil horen), dan moeten we dan heel positief brengen. We moeten doen alsof het een fantastisch idee is en vanuit daar verder sturen in de richting waar wij heen willen.

Achter gesloten deuren
Indien de potentiële klant niet gecharmeerd is van je, dan zullen ze dit alleen achter je rug om bespreken en aan jou zullen ze alleen mededelen dat je eruit ligt. Weer terugkomen is bijna onmogelijk, want je bent makkelijk te vervangen. Er worden dus heel veel politieke spelletjes gespeeld en alles wordt gezegd achter gesloten deuren. Hoe groter het bedrijf, hoe meer strategisch je moet worden/opereren.

Spionnen?
In meetings moeten we ook voorzichtig zijn. Bedrijven hebben soms spionnen; het kan maar zo zijn dat iemand die door de concurrent wordt betaald, in jouw meeting zit en jou indirect probeert aan te vallen. Daarom is het ook erg belangrijk dat je niet meer informatie geeft dan er gevraagd wordt. Zo kan een concurrent er nooit mee aan de haal gaan en het kan zo ook nooit tegen jouw bedrijf gebruikt worden.

Vrouwen zijn de harde werkers
Opvallend is dat de mannen redelijk lui zijn en de vrouwen zijn juist hele harde werkers zijn. Veel vrouwen werken hier ook in de technische sector.
Grappig is dat veel Maleisiërs graag op kantoor willen werken; ze vinden het buiten te heet of te gevaarlijk. Zo kiezen ze liever niet voor een baan bij de politie, maar liever bij een bedrijf waar ze een binnendienstfunctie kunnen bekleden.

Belasting voor service en diensten
Maleisië vindt het belangrijk dat eigen mensen ingezet worden voor het werk dat gedaan moet worden. Daarom maakt het expats “onaantrekkelijk”; voor services en diensten rekent de overheid 8% extra belasting over het totaalbedrag van de service of dienst. De producten zelf worden niet nog eens extra belast.

Take your shoes off please
In een bedrijf kom je vaak meerdere culturen tegen. Echter, respecteert iedereen elkaar en past zich aan elkaar aan. Als er bijvoorbeeld een meeting is waaraan zowel Maleisiërs (moslim) als Chinezen (boeddhist) deelnemen, passen de Chinezen (of in mijn geval, de westerlingen) zich aan aan de Maleisiërs. Dit betekende in mijn geval dat ik mijn schoenen uit mocht doen en mijn eerste meeting op blote voeten ging hebben!
Je ziet dit trouwens niet alleen in meetings, maar je komt dit ook tegen tijdens het shoppen. Men doet hun schoenen uit alvorens ze de winkel instappen. Het is voor ons Westerlingen een super grappig gezicht; allemaal schoenen op de stoep voor de winkel! Maar hoe grappig iets is, zo snel wordt het ook normaal. De eerste keer moest ik nog lachen en reageerde ik verbaasd, de tweede keer keek ik er niet eens meer van op.

Vervoer
Bussen en taxi’s worden gebruikt, maar degene die steeds meer aan terrein wint is Uber. Om aan taxichauffeurs te komen, subsidieert Uber de (nieuwe) auto’s voor deze chauffeurs. Uber heeft een betere service en goede prijs/kwaliteitverhouding.
Grappig feit is dat er ook rijke mensen bij Uber aangesloten zijn. Ze hoeven eigenlijk niet te werken, maar voor de lol en het sociale contact opereren ze soms als taxichauffeur. Het kan dus maar zo zijn dat je een keer wordt opgehaald door een Ferrari of Lamborghini.

Mocht je voor zakenreis naar Maleisie gaan, dan hoop ik dat je iets aan mijn tips hebt gehad!
Laat je me weten hoe het was? ♥

Liefs,
Denise