Is doing business in België hetzelfde als doing business in Nederland?
Gezien België zo dichtbij Nederland ligt, zou je dit kunnen denken.. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen beide landen en zijn er zeker dingen waarmee je rekening moet houden als je zaken wilt doen in België.

De taal
Aller eerst is natuurlijk de taal belangrijk; spreekt je zakenpartner Nederlands/Vlaams of toch Frans? Indien ze een taal spreken die je zelf niet beheerst, wordt het aangeraden om een tolk in te schakelen. Daarnaast zijn er ook woorden die in beide landen gebruikt worden, maar toch een andere betekenis hebben. Mocht je twijfelen over de betekenis van een woord, dan kun je dit gerust aan je zakenpartner vragen.

Hiërarchie 
In België hebben we te maken met verschillen in hiërarchie. In Nederland kennen we vooral de korte lijnen, terwijl in België de machtsafstand tussen werkgevers en werknemers juist erg groot is. De Belgische manager drijft zijn zin door en duldt hierbij geen tegenspraak. Het is dus belangrijk om te weten dus met wie je aan tafel zit; is die persoon beslissingsbevoegd? Het kan maar zo zijn dat je met iemand een meeting hebt die geen knopen mag doorhakken!

Bedenktijd
Knopen doorhakken wordt over het algemeen niet zo snel gedaan als in Nederland; Belgen hebben vaak meer bedenktijd nodig. Nederlanders blijven soms pushen om toch de deal binnen te halen; dit werkt misschien in Nederland, maar in België werkt dit alleen maar averechts. Niet doen dus!

Vertrouwen is de basis!
In Nederland worden een eigen mening en directheid gewaardeerd en snelle verkopen vaak getolereerd. In België is het precies andersom; hier prefereren ze enige terughoudendheid en werken ze liever eerst aan de zakenrelatie en het vertrouwen. Vertrouwen is trouwens key om zaken te kunnen doen. Neem je zakenpartner mee naar een goed restaurant (ook wel “op restaurant” genoemd) en geniet van een maaltijd; de zakenlunch is het moment om het vertrouwen van de zakenpartner te winnen.

Help, kledingstress?!
Yep, ook tussen Belgie en Nederland is er een verschil in dresscode. Voordat ik op reis ga wil ik altijd graag weten wat voor kleding er gedragen wordt in het desbetreffende land. Een modeflater slaan in de zakenwereld wil je namelijk écht niet! Er is niets ongemakkelijker dan in je casual kleding zitten tussen mensen die van top tot teen gestyled zijn en je aankijken alsof je zo van de straat geplukt bent. Nee, een goede voorbereiding is wat dit aangaat echt het halve werk!
Bij je Belgische zakenpartner aankomen in je casual kleding aankomen is absoluut not done. Belgen zijn formeler in het zakendoen dan Nederlanders en dit geldt dus ook voor de kleding. Laat je spijkerbroek thuis en kies voor een (zakelijk) jurkje, broekpak, nette broek, blouse/shirtje en colbertje of voor de mannen, een pak inclusief stropdas. Je kunt in België beter overdressed zijn dan underdressed! 😉

Indien jij ook regelmatig naar Belgie reist; wat zijn jouw ervaringen? Heb je nog aanvullende tips?
We voegen ze graag toe! 🙂

Liefs,
Denise