En daar staan ze.. de winterwortelen. In mijn koelkast. Ik heb ze in een opwelling gekocht, “want wortelen zijn zo gezond”. Ik wilde ze als snack meenemen naar het werk, maar vervolgens nam ik steeds liever iets anders mee.

Weggooien vind ik ook weer zo zonde dus wat gaan we doen..?

Juist.. Ik maak er soep van!

Dat is trouwens ook het mooie aan soep; je kunt van alles soep maken. Je hoeft geen restjes weg te gooien (of een hele bak wortels zoals ik) en het is bovenal gezond en super makkelijk om te maken!
Je kunt soep ook makkelijk invriezen, zodat je altijd een lunch of diner bij de hand hebt.

Bereidingstijd
* ± 30 minuten

Wat heb je nodig voor vier porties?
* 1 bakje winterwortelen
* 400 ml bouillon (400 ml water + 2 groentebouillonblokjes)
* 1 ui
* 1 rode paprika
* ½ courgette
* 2 teentjes knoflook
* 1 el kokosolie
* 1 rode chilipeper
* Snufje peper, Keltisch zeezout en (verse) kruiden naar smaak (bijv. peterselie, basilicum, tijm, Provençaalse kruiden, gemberpoeder), paprikapoeder en kurkuma
* Verse takjes bieslook

Wat gaan we doen?
Kook het water in de waterkoker en doe het gekookte water samen met de bouillonblokjes in een pan. Roer goed.
Snijd ondertussen de wortelen, ui, courgette, knoflook en peper in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een pan en fruit de knoflook en ui hierin. Voeg daarna de wortelen, courgette en peper toe. Roer alles goed door en voeg na circa vijf minuten de bouillon toe. Breng deze mix aan de kook en laat het dan circa 20 minuten koken totdat alle groenten gaar zijn.
Als alle groenten gaar zijn haal je de mix van het vuur en doe je alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix je het tot er een glad geheel ontstaat. Voeg de peper, zout en kruiden naar keuze toe.
Vul vier kommen met soep en maak het af met de verse bieslook.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Wortelen bevatten erg weinig calorieën en veel vitamine A (goed is voor onze huid, ogen en de aanmaak van onze cellen), B (goed voor ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem), C (goed voor onze huid, haar en ons immuunsysteem, helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen) en mineralen. De betacaroteen in de wortel zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Wortelen bevatten ook kalium (helpt onder meer tegen een hoge bloeddruk en botontkalking) en vezels (goed voor onze stoelgang en bloedsuikerspiegel). Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedlichaampjes en hebben ze een positief effect op ons hart.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
  • Courgettes zijn goed voor onze ogen omdat ze veel vitamine A en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne bevatten. Naast vitamine A, bevatten ze ook veel vitamine B, C, zink, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor en vezels. De antioxidanten die de courgette bevat, zorgen ervoor dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Bijkomend voordeel; de courgette bevat weinig calorieën.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding  te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Chilipepers werken als een natuurlijke pijnstiller en dragen bij aan een hogere weerstand door de antioxidanten en vitamines die zij bevatten (A, B, C, K). Ze stimuleren de stofwisseling en onderdrukken het honger gevoel; hierdoor dragen ze bij aan afvallen.
  • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
  • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.
  • Kurkuma heeft een sterke ontstekingsremmende werking, zuivert ons lichaam van binnen (helpt zelfs de schadelijke stoffen in de lever afvoeren) en brengt onze stofwisseling in balans. Daarnaast bevordert het de productie van maagsappen en de werking van onze lever en gal. Hierdoor wordt onze vetverbranding gestimuleerd en het spijsverteringsstelsel ondersteunt. Kurkuma kan ook ingezet worden om een te hoge bloeddruk te verlagen en het versnellen van het helen van wonden of een beschadigde huid.
  • Bieslook bevat veel antioxidanten, mineralen (natrium, magnesium, ijzer, calcium, kalium en fosfor) en vitaminen (A en C). Daarnaast draagt het bij aan een goede bloedsomloop, stimuleert het de eetlust en spijsvertering, heeft het een vochtafdrijvende werking en lost het slijm op. Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend.

Enjoy!

Liefs,
Denise