Ineens was het daar.. het nieuwe superfood genaamd “quinoa”. Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar het ook al eeuwenlang wordt geconsumeerd. In Nederland won quinoa pas een paar jaar geleden aan populariteit. Hier werd quinoa al gauw een “nieuw superfood” genoemd; het bevat veel eiwitten, koper, ijzer magnesium en vitamines.

Gezien de hoeveelheid goede voedingsstoffen, moesten we dit product gewoon proberen! Maar wat kun je er nu eigenlijk mee maken? Ondanks dan quinoa veel op graan lijkt, is dit het niet. Het heeft echter wel met granen gemeen dat het super makkelijk te combineren is met andere voedingsmiddelen.

Zelf kwam ik er al gauw achter dat quinoa, groente en sojasaus de perfecte combinatie is.  En gezien het ook een makkelijk en snel recept is willen we jullie deze niet onthouden! Natuurlijk is dit recept ook de perfecte manier om van je “restjes” groente af te komen. Bekijk welke groente je nog in je koelkast hebt liggen en voeg deze toe aan de quinoa. Easy does it!

Bereidingstijd
* 15-20 minuten

Wat hebben we nodig voor twee porties?
* 150 gram quinoa
* ½ grote bloemkool of 1 kleine bloemkool
* 6 groene asperges
* 6 champignons
* 1 rode (punt)paprika
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 1 tl kokosolie
* 2 el sojasaus

Wat gaan we doen?
Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
Was de bloemkool, asperges en paprika en snijd de groente in stukjes.
Kook de bloemkool en asperges tot ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de ui en knoflook in stukjes en fruit ze in een wokpan met kokosolie. Voeg de paprika en champignons toe en bak tot de paprika en champignons gaar zijn. Voeg de groente, quinoa en sojasaus toe en meng alles goed met elkaar.
Je kunt eventueel nog een snufje peper en gemberpoeder toevoegen naar smaak.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Quinoa bevat veel vezels, vitamine B en mineralen (koper, magnesium, kalium en ijzer). Daarnaast bevat het ook veel eiwitten. In totaal bestaan er 22 aminozuren (bouwstenen van eiwit waarvan je lichaam er 13 zelf kan maken. De andere negen aminozuren moeten wij uit onze voeding halen; deze worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. Quinoa is een van de weinige voedingsmiddelen die alle negen essentiële aminozuren bevat. Dit maakt quinoa een kwalitatief goede eiwitbron.
  • Bloemkool bevat veel vezels, vitamines (bron van vitamine C), mineralen (zeer goede calciumbron!) en antioxidanten. Zo bevat het onder meer de stof sulforafaan. Sulforafaan verbetert de bloeddruk en de nierfunctie. Daarnaast is het ook een bestanddeel van sulfur, welke kankerstamcellen doodt en tumorgroei remt. Bloemkool bevat ook de stof 3-carbinol; deze ondersteunt ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat ons lichaam geen onnodige ontstekingsreacties uitlokt. Bloemkool bevordert de spijsvertering en werkt bevorderlijk tegen stofwisselingziekten. Daarom werkt het goed tegen de ziekte van Crohn en (chronische) aandoeningen aan het maag-darmkanaal.
  • Asperges bevatten veel vitamines (B (inclusief foliumzuur), C, E, K) en mineralen (zink, mangaan, magnesium, calcium, kalium, ijzer en koper). Asperges werken vocht afdrijvend en ondersteunen hierdoor onze nieren. Asperges bevatten weinig calorieën waardoor het een goed in een dieet of gezonde levensstijl past.
  • Champignons bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorieën bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
  • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Sojasaus is een gefermenteerde saus en is gemaakt van sojabonen, water, graan en zeezout. De sojasaus is hier puur gebruikt als smaakmaker.

Enjoy!

Liefs,
Denise