Tijdens deze koude, donkere dagen is er niets lekkerder dan een vrolijk, verwarmend soepje!

Ook al staat pompoen misschien niet op jouw nummer één.. Ik garandeer je dat deze wel de moeite waard is!

Bereidingstijd
* ± 30 minuten

Wat heb je nodig voor vier porties?
* 500 gram pompoen
* 300 gram wortelen
* 400 ml bouillon (400 ml water + 1 (groente) bouillonblokje)
* 300 ml kokosmelk
* 1 pakje groene curry pasta
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 2 cm gember
* 1 el kokosolie
* 1 rode peper
* Snufje peper, Keltisch zeezout en (verse) peterselie naar smaak

Wat gaan we doen?
Kook het water in de waterkoker en doe het gekookte water samen met het bouillonblokje in een pan. Roer goed.
Snijd ondertussen de pompoen, wortelen, ui, knoflook, gember en peper in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een pan en fruit de knoflook en ui hierin. Voeg daarna de pompoen, wortelen, gember, peper en curry pasta toe. Roer alles goed door en voeg na circa vijf minuten de bouillon en de kokosmelk toe. Breng deze mix aan de kook en laat het dan circa 25 minuten koken totdat alle groenten gaar zijn.
Na circa 25 minuten haal je de mix van het vuur en doe je alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix je het tot er een glad geheel ontstaat.
Vul vier kommen met soep en voeg peper en zout naar smaak toe. Maak het af met verse peterselie.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is.

  • Pompoen is een hele krachtige antioxidantenbron. Het bevat namelijk heel veel vitamine A en daarnaast ook nog vitamine C en E. Ook bevat het alle vitaminen uit het B-complex; deze dragen bij positief bij aan ons bloedsuikerniveau en dat maakt de pompoen geschikt voor diabetespatiënten. Onze darmen worden ook blij van pompoenen; ze bevatten namelijk veel vezels. Naast vitamines en vezels bevat de pompoen ook de mineralen ijzer, koper, kalium, zink, magnesium en fosfor. Pompoen is ook goed voor onze hersenen, omdat het een bron is van omega-3 vetten.
  • Wortelen bevatten erg weinig calorieën en veel vitamine A (goed is voor onze huid, ogen en de aanmaak van onze cellen), B (goed voor ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem), C (goed voor onze huid, haar en ons immuunsysteem, helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen) en mineralen. De betacaroteen in de wortel zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Wortelen bevatten ook kalium (helpt onder meer tegen een hoge bloeddruk en botontkalking) en vezels (goed voor onze stoelgang en bloedsuikerspiegel). Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedlichaampjes en hebben ze een positief effect op ons hart.
  • Kokos werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem. Het zorgt er ook voor dat magnesium en calcium beter worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast vermindert kokos het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook verbetert de spijsvertering en versnelt zelfs de stofwisseling door kokos; door de snellere verbranding ondersteunt dit je bij afvallen.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding  te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en is zeer geschikt bij verkoudheden en de griep.  Daarnaast stimuleert het onze spijsvertering, helpt het tegen maagproblemen en misselijkheid.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
  • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.
  • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).

Enjoy!

Liefs,
Denise