Soba noodles klinken je misschien nog onbekend, maar daar kan dit simpele en lekkere gerecht snel verandering in brengen!

Deze noodles zijn gemaakt van boekweit (en zijn dus glutenvrij), bevatten weinig calorieën en in vergelijking met de “standaard” pasta bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels.

Bereidingstijd
* 20 minuten

Wat hebben we nodig voor 2 porties?
* 180 gram soba noodles
* 250 gram peultjes (sugar snaps)
* 2 gerookte zalmfilets (200-300 gram)
* 8 champignons
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 2 eetlepels ketjap
* 2 eetlepels currypasta
* 1 tl kokosolie

Wat gaan we doen?
Bereid de soba noodles zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de uiteinden van de peultjes, halveer ze en kook ze tot ze beetgaar zijn.
Snijd de champignons, de ui en het teentje knoflook in stukjes. Smelt de kokosolie in een wok en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg de champignons toe, meng alles goed en voeg dan de soba noodles, peultjes, ketjap en currypasta toe en roer alles door elkaar heen. Snijd de zalm in reepjes en serveer deze op de soba noodles.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Soba noodles zijn gemaakt van boekweit (en zijn dus glutenvrij), bevatten weinig calorieën en in vergelijking met de “standaard” pasta bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels.
  • Peultjes bevatten veel vezels, mineralen en vitamines (B en C) en ze bevatten weinig calorieën. 
  • Zalm bevat veel essentiële Omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend werken en die het cholesterol in het bloed verlagen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast bevat zalm ook veel vitamine B en magnesium. Magnesium heeft een positief effect op ons zenuwstelsel en draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk.
  • Champignons bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorieën bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding  te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.

Enjoy!

Liefs,
Denise