Als ik snel iets op tafel wil zetten na een training en absoluut geen zin heb om langs de winkel wil gaan, biedt pasta echt een uitkomst!

Pasta is binnen 10 minuten op tafel te zetten en meestal heb ik de ingrediënten wel in huis (dat is het mooie van pasta; eindeloze variaties!) Toch wil niet iedereen de gevreesde pastakoolhydraten en zijn er ook vast mensen die liever iets meer groente eten (yep, that’s me!). Onze lieve collega Mirella begrijpt dit en kwam ons blij maken met dit heerlijke pastarecept!

Bereidingstijd
* ± 20 minuten

Wat heb je nodig voor 4-5 personen?
* 4 courgettes
* 3 tomaten
* 1 winterpeen
* 3 stengels bleekselderij
* 2 uien
* 8 champignons
* 2 teentjes knoflook
* 400 gram rundergehakt
* 100 gram spekblokjes
* 150 gram tomatenpuree
* 3 takjes oregano
* 3 takjes basilicum
* 1 el kokosolie
* Snufje peper en Keltisch zeezout
* 4 el Parmezaanse kaas

Wat gaan we doen?
Was de courgettes, tomaten, winterpeen en bleekselderij.
Snijd de tomaten, winterpeen, bleekselderij, uien, champignons en knoflook in (kleine) stukjes.
Smelt de kokosolie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg het gehakt en de spekblokjes toe. Bak het kort samen. Snijd ondertussen courgettes in dunne reepjes (een spiraalsnijder zou hier héél handig zijn).
Als het gehakt en de spekjes bijna gaar zijn, voeg dan de tomaten, winterpeen, bleekselderij, champignons en tomatenpuree toe. Meng alles goed en bak het totdat het gehakt, spekblokjes en groente gaar zijn. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Verdeel de courgette over de borden, verdeel de saus erover en garneer met Parmezaanse kaas, oregano en basilicum.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

 • Courgettes zijn goed voor onze ogen omdat ze veel vitamine A en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne bevatten. Naast vitamine A, bevatten ze ook veel vitamine B, C, zink, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor en vezels. De antioxidanten die de courgette bevat, zorgen ervoor dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Bijkomend voordeel; de courgette bevat weinig calorieën.
 • Tomaten bevatten veel lycopeen; dit een hele krachtige antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maakt. De betacaroteen in de tomaat beschermt onze huid tegen UV straling van de zon en de zeaxanthine is goed voor onze ogen. Tomaten bevatten ook vitamine A (goed voor onze ogen), B (noodzakelijk voor de DNA-opbouw, celstofwisseling en het vormen van bloedcellen), C (goed voor een sterk immuunsysteem) en kalium (helpt onze bloeddruk en hartslag reguleren). Calcium en vitamine K dragen bij aan sterke boten.
 • Wortelen bevatten erg weinig calorieën en veel vitamine A (goed is voor onze huid, ogen en de aanmaak van onze cellen), B (goed voor ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem), C (goed voor onze huid, haar en ons immuunsysteem, helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen) en mineralen. De betacaroteen in de wortel zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Wortelen bevatten ook kalium (helpt onder meer tegen een hoge bloeddruk en botontkalking) en vezels (goed voor onze stoelgang en bloedsuikerspiegel). Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedlichaampjes en hebben ze een positief effect op ons hart.
 • Bleekselderij bevat veel kalium; dit mineraal is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding en het behouden van een (normale) bloeddruk. Betacaroteen zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Bleekselderij bevat weinig calorieën en werkt vochtafdrijvend.
 • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
 • Champignons bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorieën bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
 • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaquevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
 • Oregano is een krachtig natuurlijk antibiotica. Zo neutraliseert het vrije radicalen, gaat het schadelijke bacteriën tegen en wordt het verouderingsproces er door vertraagd. Het kruid helpt bij spijsverteringsproblemen, maagklachten, hoest, nervositeit, herpes, griep, ontstekingen en verstoppingen. Daarnaast heeft oregano een pijnstillende werking bij reuma en zenuwpijnen. Oregano bevat veel vitamine E, K, ijzer, calcium en vezels.
 • Basilicum bevat naast vitaminen (A, K) en mineralen (magnesium, koper, mangaan, kalium), ook vicenine en orientine (polyfenolen). Deze twee polyfenolen beschermen ons lichaam tegen straling. Doordat het ook vitamine A en zeaxanthine bevat, is basilicum ook goed voor onze ogen. Basilicum ondersteunt de normale zuurbalans in ons lichaam, wat er voor zorgt schadelijke bacteriën verdwijnen en onze spijsvertering en immuunsysteem daardoor weer optimaal gaan werken. Basilicum vermindert verder nog winderigheid, een opgezette buik en kan bijdragen aan het verminderen van maagpijn en –zuur.
 • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
 • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
 • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.

Enjoy!

Liefs,
Denise