Als ik weinig tijd heb, maar toch een goede maaltijd op tafel wil zetten kies ik zelf vaak voor pasta. Het is binnen no time klaar en ik heb altijd wel iets in huis dat erin kan. Ideaal dus! Daarom noem ik het met liefde Easy going pasta! ­čśë

Bereidingstijd
* ±  20 minuten

Wat heb je nodig voor 2 porties?
* 1 winterwortel
* 1 rode paprika
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 1/2 courgette
* 6 champignons
* 1 blikje tomatenpuree (zonder suiker)
* 1 pakje spekreepjes (100 gram)
* 150 gram speltpasta
* 1 el (gedroogde) peterselie
* Snufje peper, kurkuma, gember en paprikapoeder
* 1 tl kokosolie

Wat gaan we doen?
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
Snijd ondertussen de winterwortel, paprika, ui, knoflook, courgette en champignons in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een wokpan en fruit hierin de ui en knoflook voor circa drie minuten. Voeg de spekjes en groente toe en bak totdat alles gaar is.
Voeg de peterselie, peper, kurkuma, gember, paprikapoeder en de tomatenpasta toe en meng alles goed met elkaar. Laat dit ongeveer vijf minuten op een laag vuurtje staan en voeg dan de speltpasta toe en meng alles door elkaar heen.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

 • Wortelen┬ábevatten erg weinig calorie├źn en veel vitamine A (goed is voor onze huid, ogen en de aanmaak van onze cellen), B (goed voor ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem), C (goed voor onze huid, haar en ons immuunsysteem, helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen) en mineralen. De betacaroteen in de wortel zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Wortelen bevatten ook kalium (helpt onder meer tegen een hoge bloeddruk en botontkalking) en vezels (goed voor onze stoelgang en bloedsuikerspiegel). Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedlichaampjes en hebben ze een positief effect op ons hart.┬á
 • PaprikaÔÇÖs bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
 • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteri├źle en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acn├ę. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
 • Knoflook┬áheeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorie├źn worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
 • Courgettes zijn goed voor onze ogen omdat ze veel vitamine A en de fytonutri├źnten zeaxanthine en lute├»ne bevatten. Naast vitamine A, bevatten ze ook veel vitamine B, C, zink, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor en vezels. De antioxidanten die de courgette bevat, zorgen ervoor dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Bijkomend voordeel; de courgette bevat weinig calorie├źn.
 • Champignons bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorie├źn bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
 • Tomaten bevatten veel lycopeen; dit een hele krachtige antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maakt. De betacaroteen in de tomaat beschermt onze huid tegen de UV straling van de zon en de zeaxanthine is goed voor onze ogen. Tomaten bevatten ook vitamine A (goed voor onze ogen), B (noodzakelijk voor de DNA-opbouw, celstofwisseling en het vormen van bloedcellen), C (goed voor een sterk immuunsysteem) en kalium (helpt onze bloeddruk en hartslag reguleren). Calcium en vitamine K dragen bij aan sterke boten.
 • Speltpasta is gezonder dan de witte pastavariant. In vergelijking met andere graanproducten, bevat spelt┬ámeer eiwitten en veel minder fytonutrienten (deze zorgen ervoor dat vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen door het lichaam). Een┬áander groot┬ávoordeel is dat spelt een lang(er) verzadiging gevoel geeft.
 • Peterselie┬ázit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).
 • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
 • Kurkuma heeft een sterke ontstekingsremmende werking, zuivert ons lichaam van binnen (helpt zelfs de schadelijke stoffen in de lever afvoeren) en brengt onze stofwisseling in balans. Daarnaast bevordert het de productie van maagsappen en de werking van onze lever en gal. Hierdoor wordt onze vetverbranding gestimuleerd en het spijsverteringsstelsel ondersteunt. Kurkuma kan ook ingezet worden om een te hoge bloeddruk te verlagen en het versnellen van het helen van wonden of een beschadigde huid.
 • Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en is zeer geschikt bij verkoudheden en de griep. ┬áDaarnaast stimuleert het onze spijsvertering, helpt het tegen maagproblemen en misselijkheid.
 • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteri├źn en virussen.

 Enjoy!

Liefs,
Denise