Bonen staan niet bij iedereen even vaak op het menu en dat is best jammer! Bonen bevatten onder meer veel vezels, eiwitten en helpen bij het afvallen. Ze zijn makkelijk te combineren met groente en vlees en snel klaar!

Kortom, genoeg redenen om ze vaker op het menu te zetten!

Bereidingstijd
± 20 minuten

Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
* 300 gram bonenmix
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* 2 stengels bleekselderij
* ½ courgette
* 1 (rode) paprikapunt
* 2 tomaten
* 1 chilipeper
* 1 tl oregano
* 1 tl peterselie
* 1 el kokosolie
* Snuf (zwarte) peper en Keltisch zeezout naar smaak

Indien je geen vegetarisch gerecht wilt, kun je hier kipfilet of spekblokjes aan toevoegen.

Wat gaan we doen?
Was de bleekselderij, courgette, paprika en tomaten en snijd ze samen met de uien, knoflook en chilipeper in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een (wok)pan en voeg de groente toe. Wok de groente tot het bijna gaar is en voeg dan de bonenmix toe. Meng alles goed en laat het circa 10 minuten op een laag vuurtje staan. Roer zo nu en dan door.
Breng op smaak met de oregano, peterselie, peper en zout.

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Bonen/peulvruchten bevatten veel vezels, mineralen en eiwitten. Onze bloedsuikerspiegel blijft relatief stabiel na het eten van bonen/peulvruchten, omdat ze een lage glykemische index kennen. Bonen helpen onder meer bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewichtstoename en darmproblemen.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Bleekselderij bevat veel kalium; dit mineraal is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding en het behouden van een (normale) bloeddruk. Betacaroteen zorgt ervoor dat de vitamine A bruikbaar wordt gemaakt voor ons lichaam en gezien het een hele sterke antioxidant is, bestrijdt het ook vrije radicalen. Bleekselderij bevat weinig calorieën en werkt vochtafdrijvend.
  • Courgette zijn goed voor onze ogen omdat ze veel vitamine A en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne bevatten. Naast vitamine A, bevatten ze ook veel vitamine B, C, zink, magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor en vezels. De antioxidanten die de courgette bevat, zorgen ervoor dat courgettes een ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. Bijkomend voordeel; de courgette bevat weinig calorieën.
  • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk te verminderen.
  • Tomaten bevatten veel lycopeen; dit een hele krachtige antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maakt. De betacaroteen in de tomaat beschermt onze huid tegen de UV straling van de zon en de zeaxanthine is goed voor onze ogen. Tomaten bevatten ook vitamine A (goed voor onze ogen), B (noodzakelijk voor de DNA-opbouw, celstofwisseling en het vormen van bloedcellen), C (goed voor een sterk immuunsysteem) en kalium (helpt onze bloeddruk en hartslag reguleren). Calcium en vitamine K dragen bij aan sterke boten.
  • Chilipepers werken als een natuurlijke pijnstiller en dragen bij aan een hogere weerstand door de antioxidanten en vitamines die zij bevatten (A, B, C, K). Ze stimuleren de stofwisseling en onderdrukken het honger gevoel; hierdoor dragen ze bij aan afvallen.
  • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).
  • Oregano is een krachtig natuurlijk antibiotica. Zo neutraliseert het vrije radicalen, gaat het schadelijke bacteriën tegen en wordt het verouderingsproces er door vertraagd. Het kruid helpt bij spijsverteringsproblemen, maagklachten, hoest, nervositeit, herpes, griep, ontstekingen en verstoppingen. Daarnaast heeft oregano een pijnstillende werking bij reuma en zenuwpijnen. Oregano bevat veel vitamine E, K, ijzer, calcium en vezels.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.
  • Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Ons lichaam herkent dit zout en neemt het makkelijk op.

Enjoy!

Liefs,
Denise