Boekweitpasta met spruitjes.. klinkt uitnodigend he? 😉

Van alleen het woord “spruitjes” gruwelen sommige mensen al. Ik snap dat wel; vroeger lustte ik ook absoluut geen spruitjes! Als ik het al móest eten, dan het liefst met héél véél appelmoes. Als je het mij vraagt, lijkt het ook of ze vroeger veel bitterder waren (of zou dat gewoon mijn “trauma” zijn?). Hoe je het ook went of keert, de spruitjestijden zijn veranderd en tegenwoordig liggen ze regelmatig op mijn bordje!
Meng ze trouwens nog wel het liefste met andere producten.. Vandaar dat ze ook verwerkt zitten in deze pasta 😉

Bereidingstijd
* 15 minuten

Wat hebben we nodig voor 2 porties?
* 250 gram spruitjes
* 150 gram boekweitpasta
* 75 gram kikkererwten
* 150 gram gerookte spekjes
* 1 (rode) puntpaprika
* 6 champignons
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 1 tl kokosolie
* 1 el peterselie
* Snufje peper
* Snufje paprikapoeder

Wat gaan we doen?
Schil, was en halveer de spruitjes. Kook ze tot ze beetgaar zijn.
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
Warm de kikkererwten op in een pan zoals aangegeven op de verpakking.
Bak de spekjes in een pan tot ze klaar zijn.
Schil en snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze in de pan in de kokosolie. Was de puntpaprika en snijd samen met de champignons in stukjes. Voeg de paprika en champignons toe aan de ui en knoflook. Bak ze kort mee.
Voeg daarna de pasta, spruitjes, kikkererwten en spekjes toe. Voeg de peper, paprikapoeder en peterselie toe en mix alles met elkaar.

Om tijd te besparen kook en bak je de spruitjes, kikkererwten, spekjes en pasta tegelijkertijd. Je hebt dan wel een vol gasfornuis, maar het scheelt tijd! 😉

Even op een rijtje waarom dit recept gezond is..

  • Spruitjes bevatten veel vitamine C, B, E en K. Dit zijn dé vitamines die schadelijke stoffen in ons lichaam onschadelijk kunnen maken. Spruitjes zorgen er dus voor dat de schadelijke stoffen worden afgebroken en worden opgeruimd; ze maken en houden ons lichaam schoon. Naast vitamines bevatten ze ook veel vezels, welke goed zijn voor onze darmwerking en een goede darmflora. Spruitjes bevatten verder nog mineralen zoals magnesium, foliumzuur, ijzer, fosfor, zink en kalium. Ze bevatten ook nog eens weinig calorieën.
  • Boekweitpasta is een gezondere variant dan de bekende (witte) tarwevariant. Een groot voordeel van boekweitpasta is dat het ook geconsumeerd kan worden door mensen met een glutenallergie. Boekweit lijkt misschien op een graansoort, maar het is geen graan. Het bevat daarom ook geen gluten.
  • Kikkererwten bevatten veel mineralen (ijzer, fosfor, koper, mangaan en molybdeen), vitamine B, eiwitten en vezels. Door de combinatie van vitamine B, ijzer en eiwitten kunnen ze prima als vleesvervanger gebruikt worden. De vezels hebben een gunstige werking op ons spijsverteringsstelsel en ze houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Ook dragen ze bij aan afvallen; ze geven snel (en lang) een verzadigingsgevoel, maar bevatten weinig calorieën. Kikkererwten bevatten ook fyto-oestrogenen; dit zijn hormonen die overeenkomen met onze lichaamseigen oestrogenen.  Fyto-oestrogenen hebben een positief effect op overgangsklachten.
  • Paprika’s bevatten veel vitamines, te weten A, B, E en K. Daarnaast bevatten ze ook veel fytonutrienten; deze stoffen helpen ons lichaam met het elimineren van vrije radicalen waardoor ons immuunsysteem wordt aangesterkt
  • Champignons bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor zelfs dienen tot vleesvervanger. Omdat ze ook weinig calorieën bevatten en veel vezels (zorgt voor het verzadigingsgevoel), kunnen ze helpen bij afvallen. Naast eiwitten bevat de champignon ook fosfor, koper, ijzer, kalium, selenium en vitamine B2 en B3 (deze vitamines helpen ons om energie uit onze voeding te halen). Champignons bevatten ook veel ergosterol; dit is hetzelfde als vitamine D2. Er wordt zelfs gezegd dat als champignons in de zon gelegd worden voordat ze gebruikt worden, ze nog meer vitamine D gaan aanmaken.
  • Uien zijn goed voor onze huid; de antioxidanten in de ui remmen de veroudering van onze huid en door de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan het bijdragen aan de afname van acné. Uien bevatten quercetine, wat bijdraagt aan het verminderen van stress en dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Verder zijn uien onder meer rijk aan zwavelbestanddelen, welke het cholesterol- en vetgehalte in het bloed verlagen en dus de kans op bloedklonteringen verkleinen (en dus de kans op een hartaanval verlaagt). Daarnaast werken uien goed tegen een verstopte neus; leg ze naast je bed en je zult merken dat je neus openblijft en je beter kunt ademhalen.
  • Knoflook heeft een geneeskrachtige werking door de zwavelachtige stof allicine. Knoflook helpt infecties bestrijden omdat het werkt als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast helpt knoflook ons cholesterolgehalte te verlagen, het risico op een hartaanval en hersenbloeding  te verlagen, ons immuunsysteem versterken en gaat het plaguevorming in onze vaten tegen. Knoflook bevat ook hoge niveaus iodine; deze stof biedt ondersteuning bij schildklierproblemen. Een ander voordeel van knoflook is dat het de warmteproductie van ons lichaam stimuleert wat als gevolg heeft dat er meer calorieën worden verbrand in plaats van worden opgeslagen als vet.
  • Kokosolie valt onder de gezonde vetten. Het draagt onder andere bij aan een laag/lager cholesterolgehalte en een goede breinfunctie, kan bijdragen bij afvallen en dus het verminderen van het gevaarlijke buikvet. Daarnaast doodt kokosolie schimmels, bacteriën en virussen.
  • Peterselie zit vol vitaminen (A,B, C en K) en mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, zwavel en foliumzuur). Peterselie versterkt ons immuunsysteem, helpt bij nervositeit, werkt ontsmettend op ons spijsverteringskanaal en onze urinewegen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt een opgeblazen gevoel, werkt ontslakkend en ontgiftend voor ons lichaam, geeft energie, stimuleert het hart, ondersteunt de bijnieren en helpt bij het genezen van nieraandoeningen (nierstenen).
  • Peperine is de belangrijkste werkende stof in peper. Peperine is een antioxidant die bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen en werkt ontstekingsremmend. Peper heeft ook een gunstig effect op onze stofwisseling.

Enjoy!

Liefs,
Denise