Vertel, wat is de basis van een gezond leven? Elke dag bewegen, genoeg groente en fruit eten, niet roken, weinig alcohol.. Er staan veel dingen op het lijstje van een gezond leven leiden. Toch zijn er genoeg mensen die bij het kopje ‘bewegen’ een onderdeel onderschatten, namelijk krachttraining.

Huh? Krachttraining? Dat is toch voor mensen die gespierd willen worden, van die bodybuilding figuren? Think again. Krachttraining is hartstikke goed voor je en heeft voordelen voor iedereen. Vandaar dat ik vandaag het ga hebben over de voordelen van krachttraining!

Vetverbranding
De meeste mensen denken dat cardio een goede manier is om af te vallen. Met cardio zorg je er immers voor dat je veel calorieën verbrand! Toch kan je met krachttraining ook een grote hoeveelheid calorieën verbranden. Als ik zelf een uurtje krachttraining ga doen, verbrand ik vaak rond de 400 kcal. Daarbij komt dat als je klaar bent met sporten en je lichaam dus in ruststand is, je door blijft verbranden. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrand!

Sterkere botten
Op het moment dat je ouder wordt, vindt er ontkalking in je lichaam plaats. Ontkalking in de ruggenwervel is dan ook de reden waarom bejaarde mensen vaak krommer gaan lopen. Met krachttraining kan je bot ontkalking beter tegen gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het trainen met gewichten voor een hogere dichtheid van botweefsel zorgt. Je botten worden dus sterker.

Huishoudelijke taken worden makkelijker
Een voordeel van krachttraining is dat je dus ook sterker wordt. Je zult merken dat dat veel voordelen met zich meebrengt in het dagelijkse leven. Boodschappen tillen in je eentje wordt een eitje. Je zult minder lichamelijke klachten hebben, omdat je lichaam nu sterker is. Alles zal een stuk makkelijker, efficiënter en effectiever verlopen!

Het voorkomen van blessures
Doordat je lichaam sterker wordt, ben je ook minder gevoelig voor blessures. Veel professionele sporters doen dan ook aan krachttraining om hun lichaam beter te beschermen tegen blessures. Het trainen van je core zorgt ervoor dat je oefeningen beter kunt uitvoeren. Het trainen van je billen kunnen rug- en knieklachten voorkomen. Door op kracht te trainen, bescherm je je lichaam dus ook meer.

Er beter uitzien
Terwijl cardio ervoor zorgt dat je veel verbrand en dus afvalt, zorgt krachttraining er voor dat je lichaam mooi gevormd wordt. De spieren in je lichaam zorgen ervoor dat je een meer gedefinieerde uiterlijk krijgt. Al die vrouwen die je met bikini lichaam op Instagram ziet? Of de mannen met brede armen en sixpack? Dat komt allemaal door krachttraining!

Het is leuk!
Er zijn eigenlijk een heleboel voordelen aan krachttraining, maar het is bovenal leuk om te doen. Het biedt uitdaging, omdat je steeds meer van je lichaam zal vragen. Bovendien op het moment dat jij je progressie begint te merken en dus verschil gaat zien en sterker begint te voelen.. Dat gevoel is gewoon echt kicken.

Ben je nu nieuwsgierig naar krachttraining, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Er zullen ongetwijfeld mensen in je omgeving zijn die er wél verstand van hebben. Kijk dus goed om je heen en vraag deze mensen voor wat hulp. Als je wat meer professionele hulp wilt, dan kan je het beste een personal trainer inschakelen of aansluiten bij een gewichthef of crossfit box! Er zijn genoeg mogelijkheden hiervoor.

Doe jij aan krachttraining? Welke voordelen heeft het jou opgeleverd?

Liefs,
Selena

Bronnen:
https://www.salusi.nl/waarom-iedereen-krachttraining-zou-moeten-doen/
https://www.fitsociety.nl/krachttraining/de-8-echte-redenen-voor-vrouwen-om-krachttraining-te-doen/
http://www.menshealth.nl/Fitness/Waarom-je-krachttraining-moet-doen