Nog een weekje en dan is het weer zo ver: KERST! Sommigen van zijn ons al ruim van te voren bezig met de nodige voorbereidingen; recepten uitkiezen, boodschappen kopen (of beter gezegd: inslaan), cadeautjes kopen et cetera..
Er is ook een categorie van “het komt wel” en deze mensen, waar ik er eentje van ben, plannen niets maar doen alles op het laatste moment. Van cadeautjes kopen schiet ik niet zo snel in de stress, van het juiste gerecht/recept uitkiezen echter wel..

In onze familie hebben we de gewoonte dat iedereen een gerecht meeneemt. Als health freak wil ik natuurlijk een gezond gerecht (die ook nog eens makkelijk te maken is) meenemen. Voornaamste is dat dit gerecht “niet te gezond” lijkt, want dan mijden bepaalde familieleden deze bewust. 😉

Maar wat neem ik dan mee..?

Ik snap dat er meer mensen zijn die dezelfde struggle als ik hebben en daarom deel ik hierbij vier recepten die makkelijk te maken zijn, snel klaar zijn én lekker en gezond zijn!

Borrelcrackers
In plaats van de kant-en-klaar crackers neem jij deze kerst gezonde, vers gemaakte borrelcrackers mee. Om in de kerstsfeer te blijven, kun je ze ook in kerstbal- of kerstboomvorm maken.

De bereidingstijd is circa 30 minuten en is voor ongeveer acht borrelcrackers.

Wat hebben we nodig voor deze borrelcrackers?
200 gram amandelmeel, 3 el lijnzaad, 3 el sesamzaad, 2 eieren, snuf peper en Keltisch zeezout, 1 tl peterselie, 1 tl rozemarijn, 1 tl tijm, snuf kurkuma, snuf knoflookpoeder.

Wat gaan we doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng alles goed met elkaar tot er een deeg ontstaat. Maak van het deeg kerstboompjes, kerstballen of gewoon (kleine) borrelcrackers. Bak ze vervolgens 20 minuten in de oven goudbruin.

dsc_0118

Groentechips
In plaats van de “standaard” chips en borrelnoten kom jij deze kerst met een gezonde variant; vers gemaakte groentechips!

De bereidingstijd is 20-30 minuten en is voor een grote portie.

Wat hebben we nodig?
Voor een portie groentechips hebben we het volgende nodig: 1 zoete aardappel, 1 winterpeen, 1 pastinaak, 1 biet, olijfolie, paprikapoeder en grof gehakt zeezout.

Wat gaan we doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schaaf de zoete aardappel, winterpeen, pastinaak en biet in hele dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie, paprikapoeder en het zeezout. De baktijd is circa 15-20 minuten. Laat de chips na het bakken afkoelen en serveer het daarna direct.

2

Zalmbonbons
Deze zalmbonbons zijn perfect als voor- of bijgerecht!

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten en het recept is voor vier zalmbonbons.

Wat hebben we nodig?
400 gram gerookte zalm, 200 gram (Hollandse) garnalen, 1 venkel, 1 appel, 1 avocado, 2 limoenen, 200 gram crème fraîche, 1 handje verse bieslook, 1 handje verse basilicum, snufjes peper en Keltisch zeezout.

Wat gaan we doen?
Rasp de schil van limoenen en pers het sap uit één limoen. Hak de bieslook, basilicum en garnalen fijn. Snijd het avocadovlees in kleine stukjes. Doe de garnalen in een kom en voeg de crème fraiche, bieslook, basilicum, limoenrasp, limoensap en avocado toe en meng alles goed. Voeg naar smaak peper en Keltisch zeezout toe.
Pak een plakje gerookte zalm en voeg hier een bolletje van de garnalenmix aan toe. Vouw de zalm eromheen zodat er een bonbon ontstaat. Doe dit voor vier bolletjes.
Snijd daarna de  venkel en appel in dunne plakjes en leg dit op een bord. Sprenkel hierover de overgebleven limoensap en leg de zalmbonbon hierop.

img_8190

Crumbled pears
Persoonlijk vind ik het dessert het leukste om te maken. Als ik al een dessert moet nemen na een zware kerstmaaltijd, dan liever wel eentje die niet zo zwaar op de maag valt.

De bereidingstijd is circa 30 minuten en het recept is voor vier crumbled pears.

Wat hebben we nodig?
2 peren, kaneel, honing, 50 gram roomboter, 4 el gemengde notenmix en 60 gram amandelmeel.

Wat gaan we doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de peren door de midden en verwijder het klokhuis. Bedek de peren met een dun laagje honing en sprenkel hier wat kaneel overheen.
Meng in een kom de roomboter, amandelmeel en 2 el honing door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat. Hak de noten grof en meng deze door het deeg heen. Verdeel het deeg over de vier peren en doe de peren voor circa 20 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin gekleurd is.

img_8174

 

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer recepten op internet te vinden, maar wij wilden het simpel en makkelijk houden. We hebben met kerst immers al genoeg anderen dingen aan ons hoofd! 😉

Laat je het ons weten als je één van onze recepten hebt gemaakt?

Liefs,
Denise