“Sorry, maar vandaag heb ik écht geen tijd”, “Ik ben de hele week zó druk geweest”. “Kunnen we de afspraak verzetten? Er is iets tussengekomen..”. Deze woorden spreken we tegenwoordig steeds vaker uit. We hebben het er met zijn allen maar druk mee!

“Vroeger” was het normaal om van acht tot vijf te werken. In onze tijd lijkt overwerken steeds normaler te worden en dat we amper vrije tijd in onze agenda’s hebben verbaast ook niemand. Toch zouden we ons eens moeten afvragen of dit “druk zijn” wel iets positiefs toevoegt aan ons leven. Schieten we er daadwerkelijk iets mee op als we van hot naar her rennen? En zijn we met overwerken wel écht zo productief als we denken?

De perfecte werknemer
Vroeger werd men betaald naar het aantal uren dat hij/zij had gewerkt. Hoe meer uren er gedraaid waren, hoe meer men betaald kreeg. En hoe meer er gewerkt was, hoe beter jij als werknemer was. Gek genoeg is dit beeld van de “perfecte werknemer” nog steeds hetgeen dat we willen nastreven. We willen laten zien dat we hart voor de zaak hebben, we ons voor 100% inzetten en we ons zeker niet zullen laten afleiden door ons sociale leven. Nee, de ideale werknemer zal zoveel mogelijk uren maken voor het bedrijf waar hij/zij werkzaam is. Hoe vaak komt het niet voor dat een werkgever aangeeft dat degene die er het meeste instopt er het meeste uithaalt?

Rust
We vergeten hierbij echter iets heel belangrijks; we hebben rust nodig om te herstellen én om te kunnen blijven pieken. Als wij besluiten om langer te blijven zitten op kantoor of door thuis verder te gaan werken, gaat dit van onze eigen tijd af. We kunnen niet sporten, geen sociale activiteiten ondernemen en ook ons slaapritme kan verstoord worden. Kortom, we geven ons lichaam geen tijd om te ontspannen en zich op te laden voor de volgende dag. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de workaholics onder ons gemiddeld zes uur (sommigen nog minder) slapen, terwijl minimaal acht uur wordt aangeraden. Als we kijken naar hun productiviteit, werken ze “maar” anderhalf uur langer dan de werknemers die meer dan zes uur per nacht slapen..

Productiviteit
Hoe graag we ook zouden willen, onze hersenen zijn nu eenmaal nog niet geëvolueerd tot computer. Wij kunnen simpelweg niet blijven doorgaan. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 40 uur de max van onze productiviteit is. Ieder uur die we daarna nog werken, maakt ons minder productief én effectief. Opvallend is dat de productiviteit van 70 uur per week werken gelijk staat aan de productiviteit van 56 uur per week werken. In dit geval “verspillen” we dus 14 uur aan ons werk terwijl het ons niets oplevert! Daar komt ook nog bij dat als we meer dan 55 uur per week werken, de kans op een beroerte (33%) en hart- en vaatziekten (13%) toeneemt. De vraag is dus of dit extra werken het allemaal waard is..

Hoe kan het wel?
Een pasklaar antwoord op hoeveel dagen en/of uren we nu zouden moeten werken is lastig te geven. Zo zijn er diverse onderzoeken die aangeven dat zes uur per dag werken het meest productief is, terwijl andere onderzoeken weer zweren bij een vierdaagse werkweek. Stanford University gaf vorig jaar aan dat “minder werken mensen weliswaar gelukkiger kan maken, maar eigenlijk alleen als mensen tegelijkertijd vrij hebben met vrienden en familie. In je eentje vrij zijn maakt niet gelukkiger. Dat zou erop wijzen dat een vierdaagse werkweek op zich een goed idee is, maar alleen als veel mensen tegelijkertijd besluiten om dat te gaan doen“.

Ieder onderzoek heeft dus een eigen mening en in sommige gevallen spreken ze elkaar heel hard tegen. Wij concluderen in ieder geval dat een 40-urige werkweek het maximale is. Wij hebben dan nog genoeg tijd voor onze families, vrienden, sporten en hobby’s, waardoor we gelukkig zijn en blijven én genoeg tijd hebben om te ontspannen!

Hoe ervaar jij dit? Werk jij 40 uur? Of juist meer of minder? Ben benieuwd naar jouw ervaring!

Liefs,
Denise