1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh
1001 nachten in Marrakesh

Na een korte vlucht van vier uur kom ik aan in Marrakesh. Deze stad stond al zolang op mijn bucketlist en nu ben ik er gewoon. WAUW!
“De sprookjesstad van 1001 nachten”.. Zal het echt zo’n sprookjesstad zijn zoals er beweerd wordt?

Koningssteden
Marrakesh vormt samen met Rabat, Fez en Meknes de vier Koningssteden van Marokko.
Rabat is de hoofdstad van Marokko en wordt gezien als de politieke en economische stad,  Fez wordt gezien als de culturele en spirituele stad en in Meknes vindt je vooral veel oude paleizen en monumenten (het staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst).
Marrakesh is daarentegen echt de stad van de handel. Vroeger kwamen hier bergbewoners en nomaden om met elkaar te handelen en wie wel eens in Marrakesh is geweest, kan beamen dat hierin weinig veranderd is. Neem nu alleen al het plein van Marrakesh, Djeema el Fna, en er kan direct bevestigd worden dat Marrakesh nog steeds een handelsstad is.

Djeema el Fna
Het belangrijkste plein in Marrakesh is Djeema el Fna. Dit centrale plein wordt ook wel gezien als de levensader van de stad. Er gebeurt hier altijd wel iets en hier is echt van alles te koop!
In de ochtenden wordt er een markt gehouden waar je de meest mooie authentieke producten kan kopen en in de loop van de middag worden kraampjes opgebouwd en wordt het plein langzaamaan omgetoverd. Meer handelaren komen met hun karretjes het plein op; water, noten, verse vruchtensappen, kleine tajinepannen.. alles wordt er verkocht!
Restaurantjes komen tevoorschijn, vrouwen die de meest mooie hennacreaties maken zetten hun “salon” op, slangenbezweerders nemen hun plaats in, muzikanten en dansgroepen bereiden zich voor. Ook aan het poetsen van schoenen is gedacht. Het is de place to be voor toeristen én lokale mensen geworden.

Liefde voor souks
Op de markt kun je mooie authentieke producten kopen, maar er is meer.. Djeema el Fna wordt namelijk omringd door een doolhof van souks. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het is hier te koop; schoenen, kleding, slippers, huishoudelijke artikelen, kookgerei, arganolie, schilderijen/kunst, olijven, kruiden, kleden, tassen, meubels, lampen.. Houd er rekening mee dat als je de onderhandeling aangaat, de verkopers niet gauw opgeven! 😉

Gedraag je hier niet als een échte toerist
De reizigers onder ons herkennen de toerist zo; comfortabele kleding en schoeisel, boekje in de hand, soms zelf nog een buideltasje, camera om de nek of in de hand, overal kijken en foto’s van maken..
Lieve toerist, doe dit alsjeblieft niet! De locals herkennen de toerist als geen ander en weten precies bij wie ze moeten zijn voor geld. Gezien Marrakesh afhankelijk is van het toerisme, is het dus meer dan logisch dat hier gebruik van gemaakt wordt.
Foto’s maken van de slangenbezweerders? Leuk voor op social media of om thuis te laten zien, maar probeer deze foto’s dan wel stiekem te maken. Anders is de kans heel groot dat je iemand achter je aan krijgt. En nee, ze gaan echt niet zomaar weg. Ze laten je pas met rust als je hebt betaald voor die gemaakte foto.

Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe slim sommige locals hun geld proberen te verdienen.
Op een avond werd er een buikdansshow gehouden door mannen verkleed als vrouwen. In een islamitisch land is dit bijzonder, dus je kunt je voorstellen dat hier een grote groep mensen stond te kijken.
Hoe graag ik hier ook een foto of video van wilde maken; ik heb het niet gedaan. Overal in het publiek zitten namelijk mannen die bij deze groep horen of doen alsof ze erbij horen! Zodra zij zien dat je een foto maakt of aan het filmen bent, komen ze geld ophalen bij je.
De arme jongen naast mij wist dit echter niet en haalde zijn telefoon tevoorschijn om een mooi filmpje van de show te maken. Rechts van mij kwam een man aangelopen, deed zijn petje af en ging recht op zijn doel af. Hij bleef maar drammen bij die jongen voor geld. Hij hoorde niet bij de groep, maar zag zij kans schoon om een zakcentje bij te verdienen. De jongen is uiteindelijk met veel bombarie en zonder te betalen weggelopen.. Geloof me, zulke situaties wil je vermijden! 😉

Stad zonder auto’s
De meest bijzondere kennismaking met de stad had ik toen ik uit de taxi werd gezet met de opmerking dat we niet niet bij mijn riad konden komen.
Wat ik op dat moment niet wist, was dat de straatjes van de binnenstad zo smal zijn dat er geen enkele auto door kan. Het is dus heel normaal dat je lopend met je tassen en koffer over straat gaat, zoekend naar je hotel of riad. Schrik dus niet als dit jou ook overkomt en je echt niet weet waar je riad te vinden is. De mensen zijn hier behulpzaam genoeg, dus alles komt goed!
Leuke manier om de stad te verkennen is lopend of je laten vervoeren met paard en wagen. Dan wordt je pas helemaal onderdeel van het leven in Marrakesh! ♥

Overnachten in Marrakesh
Ain’t nothing better than a riaaaaad! Geloof me, als je in Marrakesh wil overnachten, boek dan geen standaard hotel. Zorg dat je je kamer reserveert in een riad. Een riad is een groot huis met meerdere kamers met in het midden een binnenplaats met een tuin en vaak een zwembad/vijvertje. Riads bevinden zich voornamelijk in het oude stadsgedeelte. Voor ons als reizigers is dit perfect; ze liggen namelijk allemaal op loopafstand van Djeema el Fna.

Ben jij wel eens in Marrakesh geweest? Wat vond jij ervan?

Liefs,
Denise